Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Kαθηγητές του ΕΚΠΑ στον πίνακα με τις περισσότερες ερευνητικές εργασίες παγκοσμίως

ΕΚΠΑ

Άλλη μία ερευνητική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα αποτελέσματα από τη δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics.

Ιδιαίτερη διάκριση για το ερευνητικό έργου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα για το ερευνητικό δυναμικό της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής Σχολής του Ιδρύματος, αποτέλεσε η δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης Highly Cited Researchers (h>100) για το 2018 της Webometrics.

Ο εν λόγω πίνακας συντάσσεται με βάση τις πληροφορίες των δημόσιων προφίλ Καθηγητών και Ερευνητών Πανεπιστημίων στο Google Scholar. Καταγράφει καθηγητές και Ερευνητές Πανεπιστημίων οι οποίοι με το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο έχουν ασκήσει σημαντική επιρροή στην επιστήμη διαχρονικά. Η συγκεκριμένη κατάταξη, περιλαμβάνει 2.610 Highly Cited Researchers, δηλαδή ερευνητές με h-index > 100. Με άλλα λόγια ερευνητές οι οποίοι έχουν τουλάχιστον 100 ερευνητικές εργασίες που έχουν παρατεθεί ως έγκυρη αναφορά από το λιγότερο 100 ερευνητές στις δικές τους εργασίες.

Η κατάταξη περιλαμβάνει τα h-index και citations μέχρι και τον Απρίλιο του 2018. Οι καθηγητές και ερευνητές του εν λόγω πίνακα, είτε είναι εν ζωή είτε όχι, κατατάσσονται με φθίνοντα βαθμό με αναφορά του Πανεπιστημίου στον οποίο ανήκουν. Το πρώτο κριτήριο κατάταξης είναι το h-index, και το δεύτερο κριτήριο o συνολικός αριθμός ετερεοαναφορών. Στην κατάταξη του 2018, όπως προαναφέραμε εμφανίζονται 2610 ερευνητές και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Πρώτος είναι ο Δρ. Sigmund Freud με h-index 280 και 491.861 ετεροαναφορές.

Στην εν λόγω πολύ σημαντική κατάταξη εμφανίζονται και 10 Έλληνες καθηγητές Ελληνικών Πανεπιστημίων, 6 από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 3 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ένας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Οι έξι καθηγητές και ερευνητές του ΕΚΠΑ με την σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως είναι από το Τμήμα Φυσικής ο καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας με h-index 181 και 149.93 ετεροαναφορές και από την και την Ιατρική του Σχολή ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος με h-index 179 και 132.181 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής και Πρύτανης του Ιδρύματος Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος με h-index 118 και 60.208 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Μαρίνος Δαλάκας με h-index 105 και 40.203 ετεροαναφορές, ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μουτσόπουλος με h-index 104 και 44.661 ετεροαναφορές, και ο Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης με h-index 103και 57.879 ετεροαναφορές. Δείτε εδώ τη δημοσίευση του τελικού πίνακα κατάταξης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις