Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Καθηγητής Μόσιαλος για τις εικόνες συνωστισμού: «Πρέπει να προσέχουμε» (video)

Καθηγητής Μόσιαλος για τις εικόνες συνωστισμού: «Πρέπει να προσέχουμε» (video)

“Είχα πει ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό, σε απόσταση. Δε μπορούμε να πάμε σε ένα συνεχές lockdown… Εμείς μπορούμε να πάρουμε μία ανάσα; Ναι. Με βάση την επιδημιολογική κατάσταση που έχει η χώρα μας. Δε σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί, γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε”.

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, για τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν σήμερα στις αγορές της χώρας μας. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή και τα όσα είπε στο ΣΚΑΪ, πρέπει να προσέχουμε τρία πράγματα: 

  • Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας
  • Να εφαρμόζονται τα μέτρα οριζοντίως, παντού
  • Να μετράμε σωστά το τι συμβαίνει. Να γίνονται τεστ δηλαδή 

“Αυτά δεν έγιναν ταυτόχρονα και για αυτό ξέφυγε η κατάσταση στο παρελθόν. Αν γίνουν όλα, θα καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα… Αν συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, πιθανώς να το καθυστερήσουμε (το τρίτο κύμα) τόσο όσο να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες. Μετά, τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν πολύ”.

Σε ερώτηση για το αν θα “ξανακλείσουμε” αν όλα αυτά δε γίνουν, ο κύριος Μόσιαλος ήταν ξεκάθαρος: 

“Αυτό είναι αυτονόητο”

Για τον μεταλλαγμένο ιό και τα λεγόμενα του Βρετανού Υπουργού Υγείας

Σύμφωνα με λεγόμενα του Βρετανού, ο μεταλλαγμένος ιός της Νότιας Αφρικής ενδέχεται να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Σχολιάζοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη για κάτι τέτοιο.

Click4More: Ασύλληπτο: Τα μαγαζιά έδιωχναν το συνωστισμένο πλήθος στην Ερμού – Έστελναν τριπλά και τετραπλά SMS

“Με αυτά που ξέρουμε, τα εμβόλια συνεχίζουν να δουλεύου… Δεν ισχύει κάτι (άλλο) μέχρι τώρα. Τις μεταλλάξεις της Αγγλίας της καλύπτει(το εμβόλιο), για την Αφρική δεν προκύπτει κάτι άλλο μέχρι στιγμής”. 

Με “καθυστερημένα” εμβόλια, μπορούμε να προλάβουμε το σχεδιασμό;

“Αν η καθυστέρηση (της AstraZeneca) είναι μόνο το πρώτο τρίμηνο, τότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί μαζικότερα στο 2ο τρίμηνο. Μπορούμε να προλάβουμε. Και είναι πιθανόν να προστεθούν οι δόσεις της Johnson & Johnson. Να φτάσουμε το 70% που θέλουμε αλλά θα προστεθεί και η φυσική ανοσία των πολιτών που κόλλησαν κορονοϊό”. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις