Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Καθηγητής Παρασκευής στο newsit.gr: Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Καθηγητής Παρασκευής στο newsit.gr: Οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα εγκρίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ο κορονοϊός συνεχίζει την επέλασή του σε όλη τη χώρα και το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Μιλώντας στο newsit, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής για τη διαχείριση του κορονοϊού στην Ελλάδα, υπενθύμισε πως οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα δώσει την εισήγησή τους για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στην κυβέρνηση, παρά το κλίμα που έχει ήδη δημιουργηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η τελική  τους απόφαση θα έρθει αύριο, Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, το απόγευμα κι αφού πρώτα οι ειδικοί μελετήσουν προσεχτικά και ύστερα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα.

Όσον αφορά σε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε – μιας και άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία και παράλληλα άρχισε να διαφαίνεται και το τι συνέβη με τη διασπορά του κορονοϊού κατά τη διάρκεια των γιορτών -, αυτή είναι σύμφωνα με τον κ.Παρασκευή μια εβδομάδα που έδωσε δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η εικόνα της έξαρσης του κορονοϊού μοιάζει να σταθεροποιήθηκε σε καλύτερο επίπεδο. Το δεύτερο είναι ότι  πρόκειται για μια ισορροπία πολύ εύθραυστη. Όπως μας είπε ο ίδιος: «Yπάρχουν περιοχές που δεν τα πηγαίνουν καλά, περιοχές που μας ανησυχούν και φυσικά δεν είναι άλλες από αυτές που τελικά μπαίνουν σε αυστηρότερη καραντίνα. H κατάσταση θέλει προσοχή, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι τα πηγαίνουμε καλύτερα».

Επαναλειτουργία της αγοράς από Δευτέρα «έδειξε» και ο Ταραντίλης

Την πρόθεση της κυβέρνησης ν’ ανοίξει από τη Δευτέρα η αγορά με τη μέθοδο του click away επιβεβαίωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Μοναδική προϋπόθεση συνιστά ασφαλώς, όπως πρόσθεσε, να δώσουν οι ειδικοί κατά την αυριανή συνεδρίασή τους το πράσινο φως, αλλά τόνισε με νόημα ότι η κυβέρνηση επικαλείται τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα που είναι πολύ καλύτερα από αυτά που υπήρχαν στις 14/12, όταν εφαρμόστηκε εν όψει της εορταστικής περιόδου το click away.

«Θεωρούμε ότι θα λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα που συνηγορεί υπέρ του ανοίγματος της αγοράς: ότι για κάθε μήνα lockdown χάνονται τουλάχιστον 3 δις ευρώ, αλλά και ότι ήδη «τρέχει» η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, κατά την οποία οι καταστηματάρχες αναμένουν αύξηση του τζίρου τους. Ο κ. Ταραντίλης απέφυγε πάντως να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα ισχύσει και παρέπεμψε στις αυριανές οριστικές αποφάσεις, αλλά επισήμανε με νόημα πως η κυβέρνηση δεν βάζει στη ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα ν’ αγνοήσει τον κόσμο του εμπορίου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις