Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Καύσωνας διαρκείας ενόψει – Πού και πότε θα δούμε 45άρια

καιρός καύσωνας
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Σε κλοιό Αφρικανικού καύσωνα μέχρι τις 8 Αυγούστου η Ελλάδα, καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι και τους 45 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνει κολλημένος σε υψηλές θερμοκρασίες για 10 ημέρες, με την ΕΜΥ να έχει ήδη εκδώσει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τα όσα… έρχονται.

«Την Τρίτη 27.07.2021 περιμένουμε υψηλές θερμοκρασίες της τάξης των 41 βαθμών Kελσίου στις περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου, όπως είναι η Αχαΐα, η Ηλεία, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, ίσως τα θερμόμετρα δείξουν και 42 βαθμούς. Στις Σέρρες το θερμόμετρο θα αγγίξει τους 39 βαθμούς Kελσίου, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ στα Ανατολικά, ίσως 7 μποφόρ φτάσουν στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο», λέει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας και προσθέτει: «Στην Αττική την Τρίτη δεν θα ξεπεράσουμε τους 39 βαθμούς ενώ στην Θεσσαλονίκη τους 36 βαθμούς Kελσίου».  

Πάνω από 40 βαθμούς την Τετάρτη

Από την Τετάρτη η θερμοκρασία θα αρχίσει να σημειώνει άνοδο, ενώ οι πρώτες… δόσεις του καύσωνα θα χτυπήσουν την Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Δυτική Πελοπόννησο ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου. Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι η Ηλεία και η Μεσσηνία ενώ στην Αιτωλοακαρνανία τα θερμόμετρα ίσως να σπάσουν το φράγμα των 43 βαθμών.

Click4more: «Οι πολυήμεροι καύσωνες αναμένονταν το 2040 όχι τώρα»! Δυσοίωνες προβλέψεις Συνολάκη για τα καιρικά φαινόμενα

«Στην Θεσσαλία ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ και στην Βόρεια Ελλάδα όπως και στις Σέρρες θα αγγίζει τους 40 βαθμούς», αναφέρει στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας και συμπληρώνοντας τονίζει: «Θα υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για Τρίτη και  για Τετάρτη λόγω των ισχυρών βοριάδων που πνέουν στα Ανατολικά πελάγη με ένταση 6 έως 7 μποφόρ».   

Πανελλαδικός καύσωνας από την Πέμπτη

Από την Πέμπτη λοιπόν σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια, θα μιλάμε για έναν πανελλαδικό καύσωνα, ο οποίος θα επηρεάσει πολλές περιοχές με θερμοκρασίες της τάξεως των 43 βαθμών σε Πελοπόννησο και περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, 42 βαθμούς Κελσίου θα δείξουν τα θερμόμετρα στην Θεσσαλία και στην Βόρεια Ελλάδα. Στην Αττική ο υδράργυρος ίσως να αγγίξει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Θεσσαλονίκη τους 39. 

Πιθανό να χτυπήσουμε και… 45άρια 

Την Παρασκευή θα επικρατήσει ίδια εικόνα με την Αφρικανική ζέστη να «χτυπά» και πάλι όλη την Ελλάδα, ενώ από το ερχόμενο Σάββατο 31 Ιουλίου αναμένεται κορύφωση του καύσωνα η οποία θα διαρκέσει  μέχρι και την Δευτέρα. Οι  θερμοκρασίες σε τοπικό επίπεδο ίσως φτάσουν τους 44 ίσως και τους 45 βαθμούς Κελσίου, στις ευπαθής στην ζέστη περιοχές. 

Σύμφωνα με τον  μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα σταματήσουν να επηρεάζουν την Ελλάδα την ερχόμενη Δευτέρα στις 2 Αυγούστου αλλά θα την «πολιορκήσουν» έως τις 7-8 Αυγούστου.

Ο καύσωνας και η πρόβλεψη Καλλιάνου

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το επόμενο Σαββατοκύριακο θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα Δυτικά την Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 οι μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας θα αγγίξουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη.

Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6 – 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37 – 38°C και τοπικά 39°C.

καύσωνας

Την Πέμπτη, οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, με τη θερμοκρασία στα Δυτικά να φτάνουν τους 44 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 42, ενώ στην Αττική το θερμόμετρο θα δείξει 42 βαθμούς το Σαββατοκύριακο.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τις μεσημβρινές ώρες που η θερμοκρασία θα είναι στα ύψη, ο υδράργυρος δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 30 βαθμούς και κατά τις βραδινές ώρες της ημέρας.

Ο νέος αυτός καύσωνας αναμένεται να μας απασχολήσει έως και τις 8 Αυγούστου, με θερμοκρασίες να αγγίζουν ίσως και τους 45 βαθμούς τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, ο επερχόμενος καύσωνας θα είναι ένας από τους χειρότερους των τελευταίων 30 ετών.

Δείτε την πρόβλεψη Καλλιάνου

Ρεπορτάζ: Αλεξάνδρα Αθανασίου
Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφία αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις