Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Καύσωνας Κλέων: Προληπτικά μέτρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Καύσωνας Κλέων: Προληπτικά μέτρα στους αρχαιολογικούς χώρους

Σύσκεψη ενόψει του καύσωνα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έδωσε οδηγίες για τη λήψη αυξημένων προληπτικών μέτρων λόγω του καύσωνα.

Συζητήθηκαν τα προληπτικά μέτρα ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που θα φέρει ο καύσωνας τις επόμενες μέρες,  καθώς και η λήψη επιπλέον μέτρων πυροπροστασίας. 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «Αξιολογήθηκαν οι ενέργειες, που έχουν ήδη γίνει από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, σε επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο του προγράμματος της συστηματικής συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, όπως έλεγχος και συντήρηση του δικτύου πυροπροστασίας, καθαρισμοί, αποψιλώσεις, κ.ά., ενώ συζητήθηκε διεξοδικά η εφαρμογή των σχεδίων εκκένωσης των χώρων σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Εξάλλου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες εξετάστηκε το ενδεχόμενο διακοπής του ωραρίου λειτουργίας συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, εφόσον χρειαστεί, σε συγκεκριμένες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Επιπροσθέτως, ειδικά για την Ακρόπολη, θα τοποθετηθούν –με φροντίδα του Οργανισμού Ανάπτυξης και Διαχείρισης Πολιτιστικών Πόρων- σκίαστρα για τις ημέρες του καύσωνα, ενώ σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό θα διανέμονται δωρεάν νερά στους επισκέπτες για τις ώρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) αναφερόμενη στο θέμα του καύσωνα στους αρχαιολογικούς χώρους, είχε στείλει στο ΥΠΠΟ την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να εκδώσει άμεσα τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του επικείμενου καύσωνα, τόσο για τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και τους επισκέπτες.

Επίσης, ζητά από την πολιτική ηγεσία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή στους ημερήσιους μόνιμους και ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να σκεφτεί το δίκαιο του αιτήματος των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι εργάζονται με ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των αρχαιολογικών μας χώρων. Παρόλα αυτά και παρά τις δεσμεύσεις της Υπουργού, μέχρι και τώρα δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις