Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων για το «καυτό» διήμερο που έρχεται

Καύσωνας: Τα μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων για το «καυτό» διήμερο που έρχεται

Ο καύσωνας επιστρέφει Τρίτη και Τετάρτη με δύο άκρως ζεστές ημέρες και θα ισχύσουν μια σειρά από μέτρα προστασίας για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Εξαιτίας του καύσωνα το υπουργείο Εσωτερικών επικαιροποίησε τα μέτρα προστασίας για την υγεία των δημοσίων υπαλλήλων και το ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών τις ημέρες (Τρίτη 25 και Τετάρτη 26 Ιουλίου) που η θερμοκρασία θα απογειωθεί.

Ειδικότερα, για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης της δουλειάς τους τότε μπορούν να μην πάνε στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή μετά προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Όσον αφορά στους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, οι Υπηρεσίες Προσωπικού μπορούν είτε να δώσουν οδηγίες για ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης είτε να εργαστούν με τηλεργασία. Όσοι υπάλληλοι είναι αναγκασμένοι λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους  θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12:00 – 17:00).

Από εκεί και πέρα για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες , αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τα ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με ευθύνη των σχετικών των υπηρεσιών.

Σημειώνεται ότι δεν ισχύουν για τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών καιρικών συνθηκών.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις