Κυριακή, 21 Ιουλ.
32oC Αθήνα

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δίωξη σε Μητροπολίτη, πρώην πρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους για παράνομες επιχορηγήσεις

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δίωξη σε Μητροπολίτη, πρώην πρόεδρο ΚΕΕΛΠΝΟ και άλλους για παράνομες επιχορηγήσεις
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Παραγγελία για την άσκηση ποινικών διώξεων για «αμαρτωλές» επιχορηγήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2007-2009, δόθηκε από την Οικονομική Εισαγγελία.

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπροσώπους εταιρειών και εν ενεργεία Μητροπολίτη στην Αττική, συνολικά 13 πρόσωπα, οι οποίοι κατηγορούνται για πέντε περιπτώσεις επιχορηγήσεων και οικονομικών ενισχύσεων εταιρειών και της Μητρόπολης.

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος για ποσά που αγγίζουν τα 2.000.000 ευρώ.

Οι πέντε περιπτώσεις

Οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί που ερεύνησαν την υπόθεση, διαπίστωσαν πως στην πρώτη περίπτωση η οποία αφορά χρήματα που έλαβα Μητρόπολη της Αττικής, συνολικού ύψους 749.000 ευρώ, χωρίς να προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ , μέσα σε μόλις 26 μήνες της, δόθηκαν 18 επιχορηγήσεις.

Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις αφορούσαν θέματα υγείας και πρόληψης λοιμωδών νοσημάτων απόρων και μεταναστών, υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και κατασκηνώσεις παιδιών μεταναστών και προσφύγων.

Σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων, οι επιχορηγήσεις δεν αξιοποιήθηκαν από την μητρόπολη για αυτούς τους σκοπούς αλλά διατέθηκαν σε αόριστες δαπάνες φιλανθρωπίας.

Αξιόποινες πράξεις διαπίστωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς και στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου 2009 μεταξύ του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκτυπωτικής εταιρείας για την εκτύπωση 1. 500.000 ενημερωτικών φυλλαδίων για τη νέα γρίπη και τη διανομή τους σε γήπεδα της Super League.

Συνολικά καταβλήθηκαν 196.052 ευρώ, ωστόσο μοιράστηκαν φυλλάδια σε γήπεδα που βρίσκονταν μόλις 126.073 φίλαθλοι ενώ δεν προέκυψε ούτε να έχουν διατεθεί κάπου αλλού τα υπόλοιπα, ούτε να έχουν κάπου αποθηκευτεί με τους εισαγγελείς να καταλήγουν πως πρόκειται για μία εικονική εκτύπωση φυλλαδίων που πληρώθηκαν ωστόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η τρίτη υπόθεση αφορά στην καταβολή 232.050 ευρώ από το Κέντρο σε portal υγείας στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύμβαση που να περιγράφει την αιτιολογία καταβολής των χρημάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα η εν λόγω εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2009, δεν απασχόλησε προσωπικό, εισήλθε σε καθεστώς εκκαθάρισης τον Οκτώβριο του 2009 και το μοναδικό της τιμολόγιο ήταν αυτό με το ΚΕΕΛΠΝΟ για την δημιουργία ενός «υποτιθέμενου Κέντρου ηλεκτρονικής πληροφόρησης για τη γρίπη» το οποίο δεν προέκυψε τελικώς ότι δημιουργήθηκε.

Η τέταρτη περίπτωση αφορά στην έκδοση εξαμηνιαίου επιστημονικού περιοδικού η οποία αποφασίστηκε από το Δ. Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3/7/2008. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα η περιουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβαρύνθηκε κατά 180.240 ευρώ καθώς εκδόθηκε μία και μοναδική έκδοση ενώ καταβλήθηκαν υπέρογκα ποσά σε έξι δημοσιογράφους με μόνον έναν εξ αυτών να φαίνεται ότι εργάστηκε.

Η πέμπτη υπόθεση αφορά την οικονομική ενίσχυση εταιρείας επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, δόθηκαν προκαταβολικά 750.000 ευρώ για τη διοργάνωση εκδήλωσης, το συνολικό κόστος της οποίας ωστόσο ανήλθε σε 253.519 ευρώ, όπως προέκυψε από έλεγχο του ΣΔΟΕ. Για το περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ που καταβλήθηκε επιπλέον δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις.

Στο «στόχαστρο» ακτιβιστής δημοσιογράφος

Οι οικονομικοί εισαγγελείς συνεχίζουν την έρευνα τους σχετικά με την καταβολή από το ΚΕΕΛΠΝΟ 184.806 ευρώ σε γνωστό ακτιβιστή δημοσιογράφο για δημοσιογραφικές υπηρεσίες και για την συνεργασία του Κέντρου με εταιρείες παροχής ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών, εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες για την προβολή των δράσεών του.

Παράλληλα η Οικονομική Εισαγγελία διαβιβάζει τη δικογραφία στις αρμόδιες αρχές για φορολογικό έλεγχο σε τουλάχιστον 20 εταιρείες που είχαν συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ την επίμαχη περίοδο καθώς και στην Μητρόπολη που εμπλέκεται.

Από την έρευνα δεν προέκυψαν ενδείξεις διάπραξης αδικημάτων και συνεπώς αρχειοθετούνται , μεταξύ άλλων η δικογραφία που αφορούσε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ το 2009, συμβάσεις του Κέντρου με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, χορήγηση δανείων για την αντιμετώπιση της γρίπης, οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες σε άλλους φορείς και καταβολές ποσών για έρευνες.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις