Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Κενά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και «αρρυθμίες» στα μέτρα: Τι απαντούν κυβερνητικά στελέχη στο newsit.gr

Κορονοϊός: Πιστοποιητικό νόσησης

Σε παζλ για γερούς λύτες εξελίσσονται… “αρρυθμίες” που εντοπίζονται στην εφαρμογή μιας σειράς μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν εντοπίσει την τεράστια δυσκολία που υπάρχει να ελεγχθεί εάν κάποιος που νοσεί κυκλοφορεί ελεύθερα, διασπείροντας τον κορονοϊό, με την επίδειξη του… “έγκυρου” πιστοποιητικό εμβολιασμού του.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζει τη τεχνική δυνατότητα να “παγώνει” το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους νοσούν με κορονοϊό και μόνο για τις ημέρες νόσησης

Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν στο newsit.gr ότι πρόκειται για μια περίπλοκη άσκηση που έχει μεγάλες δυσκολίες για να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο. 

Όπως εξηγούν ο κάθε εμβολιασμένος πολίτης που νοσεί έχει διαφορετική περίοδο ανάρρωσης, που ποικίλει ανάλογα με την ηλικία, το πότε έκανε το τελευταίο εμβόλιο, τη φυσική του κατάσταση, υποκείμενα νοσήματα κ.α. παράγοντες.

Έτσι, ούτε εξατομικευμένη λειτουργία του ψηφιακού συστήματος μπορεί να υπάρξει, αλλά ούτε και “κόφτης” 5 ή 10 ή 14 ημερών ενιαίος, για όλους. Ουσιαστικά πρόκειται για… αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά, και τυπικά, από τις 29 Δεκεμβρίου ισχύει ο “κόφτης” σε νοσούντες εμβολιασμένους… Σύμφωνα με το σχετικό Φ.Ε.Κ. “στην περίπτωση νόσησης πλήρως εμβολιασμένου ατόμου η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού διακόπτεται για δεκατέσσερις (14) ημέρες από την ημερομηνία θετικής διάγνωσης και ενεργοποιείται εκ νέους τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα αυτής”. 

Με άλλα λόγια, αν κάποιος εμβολιασμένος νοσεί, εναπόκειται στη συνείδηση του αν θα συνεχίσει να συναθροίζεται με άλλους πολίτες σε μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας κ.α., καθώς τεχνικά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει τρόπος να “μπλοκάρεται” το πιστοποιητικό εμβολιασμού του. 

Ένα ακόμη θέμα το οποίο απασχολεί τα αρμόδια υπουργεία είναι το “μπλόκο” στον εμβολιασμό πολιτών, οι οποίοι είχαν δηλωθεί στο σύστημα ως νοσήσαντες μετά από θετικό rapid test αλλά αποδείχτηκε στον μοριακό έλεγχο (PCR test) ότι τελικά ήταν αρνητικοί. Από τη στιγμή που καταγράφτηκαν ως νοσήσαντες δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, τρόπος να παρακαμφθεί αυτή η… “αστοχία” και να κάνουν κανονικά το εμβόλιο τους για να προστατευθούν.

“Υπάρχουν κενά που εντοπίζουμε καθημερινά αλλά πάντα υπάρχουν λύσεις” δηλώνει πηγή αρμόδιου υπουργείου, διαβεβαιώνοντας πως εξετάζεται κάθε “αρρυθμία” που εντοπίζεται.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις