Σάββατο, 24 Φεβ.
19oC Αθήνα

ΚΕΘΕΑ: Μαίνεται η κόντρα διοίκησης – εργαζομένων που καταγγέλλουν απαγόρευση της τελετής αποφοίτησης

ΚΕΘΕΑ: Μαίνεται η κόντρα διοίκησης – εργαζομένων που καταγγέλλουν απαγόρευση της τελετής αποφοίτησης
Eurokinissi

«Η διοίκηση αρνείται την τελετή αποφοίτησης στα μέλη που ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στη συναυλία διαμαρτυρίας την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου στο Θησείο.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ, ο διορισμένος πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο αρνήθηκαν την πραγματοποίηση δύο ταυτοτικών διαδικασιών του Οργανισμού, «προκειμένου να μη δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση που τους διόρισε».

Η πρώτη διαδικασία είναι η εμβληματική για το ΚΕΘΕΑ πραγματοποίηση της ετήσιας τελετής αποφοίτησης, που τελείται παραδοσιακά από την ίδρυση του Κέντρου, προκειμένου να τιμήσει τα μέλη του που έφτασαν στο τέλος μιας επίπονης θεραπευτικής διαδικασίας.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η τελετή απαγορεύτηκε με την αιτιολογία ότι «θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τον Οργανισμό στον οποίον θεραπεύτηκαν!».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως μπροστά στον «κίνδυνο» να συνδεθούν οι αποφοιτήσεις με την κυβερνητική παρέμβαση στην απεξάρτηση, «η κυβερνητική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ απαξιώνει το έργο του Οργανισμού, την πορεία των μελών του, την οικογένειά τους, τους/τις συντρόφους τους. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ωστόσο, οι αντίστοιχες αποφοιτήσεις του ΟΚΑΝΑ έγιναν θέατρο υποστήριξης του διαλυτικού σχεδίου νόμου από την ίδια την κυβέρνηση».

Και σαν να μην έφτασε αυτό, ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ και το Δ.Σ. – συνεχίζουν οι εργαζόμενοι – αρνήθηκαν, επίσης, τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, η οποία ζητήθηκε εγγράφως από περισσότερα από τα μισά μέλη της, με την αιτιολογία πως το σώμα της Γενικής Συνέλευσης «είναι ανώριμο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του έχει ορίσει ο νόμος και επιβεβαιώσει η ολομέλεια του ΣτΕ, ως του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα και τη χάραξη της στρατηγικής του οργανισμού».

«…αυτά τα 4 χρόνια δεν αποκτήσαμε την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να μην μεταβληθεί η ΓΣ σε πεδίο αντιπαραθέσεων και έκφρασης θυμού – δυσαρέσκειας», όπως λένε οι εργαζόμενοι.

«Παραδόξως, το ανώτατο όργανο του ΚΕΘΕΑ, με το οποίο πορεύτηκε επί 40 χρόνια, είναι ανώριμο να έχει και να εκφράσει άποψη για ένα σχέδιο νόμου που πλήττει ανεπανόρθωτα τη θεραπευτική πρόταση και την επιστημονική δουλειά, ζητήματα που εμπίπτουν απολύτως στην αρμοδιότητά του. Η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ από την άλλη, αυτοθεσμίζεται ως ώριμη και ικανή να έχει άποψη, στηρίζοντας την κυβέρνηση που την διόρισε στην πρόθεσή της να καταργήσει τον Οργανισμό που διοικεί, παρότι πρόκειται για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στη δική της αρμοδιότητα», σημειώνουν οι εργαζόμενοι, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει, πάλι, ότι «δεν θα αλλάξει τίποτα» με το νέο διαλυτικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει.

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Απαιτούμε να γίνει η τελετή αποφοίτησης των μελών

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου και της απόφασης του ΣτΕ με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ.

«Απαιτούμε επίσης τον σεβασμό στην ιστορία του Οργανισμού και στην πορεία των μελών που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία τους με την πραγματοποίηση της τελετής για τις αποφοιτήσεις των μελών».

Με σκοπό την αντίσταση στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, όπως λένε οι εργαζόμενοι, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), πραγματοποιεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στη 1 το μεσημέρι στο Θησείο συναυλία διαμαρτυρίας, καλώντας τους πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά, εκφράζοντας την αντίστασή τους «στη διάλυση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης».

πηγή: Iatropedia.gr

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις