Ελλάδα

Κίνημα της ξαπλώστρας: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για τις ξαπλώστρες, λέει ο αντιδήμαρχος Κέρκυρας

Μεικτά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σάρωσαν και το Σάββατο (5.8.2023) τις παραλίες ανά την Ελλάδα για παράνομες ξαπλώστρες, με το κίνημα της πετσέτας να κάνει δυναμικά βήματα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Άγιος Προκόπης Νάξου για παράδειγμα, μία παραλία χιλιομέτρων, όπου σύμφωνα με το νόμο που λέει ρητά πως ομπρέλες και ξαπλώστρες πρέπει να καλύπτουν μόλις στο 30% σε παραλίες που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, μοιάζει αστείος μπροστά στην εικόνα της συγκεκριμένης παραλίας, που είναι γεμάτο ξαπλώστρες.

Οι φωνές των πολιτών ενώνονται και γίνονται όλο και πιο ηχηρές, κοινό αίτημα οι ελεύθερες παραλίες και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

«Υπάρχουν περιορισμένες παραλίες και καταλαμβάνουν τα beach bar όλο τον χώρο και μετά κάποιος που θέλει να βάλει την ομπρέλα του δεν μπορεί», λέει λουόμενος στη Χαλκιδική.

Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής αποκαλυπτικές είναι οι εικόνες που καταγράφουν οι λουόμενοι όπου φαίνονται οι ξαπλώστρες να βρίσκονται κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Δεν υπάρχει άλλωστε χώρος να πάνε αλλού καθώς ακριβώς από πίσω υπάρχει μία ξύλινη πλατφόρμα με τα τραπεζοκαθίσματα ταβέρνας.

«Υπάρχουν διαφορετικές αρμοδιότητες στην κτηματική διαφορετικές αρμοδιότητες στους δήμους, στο λιμεναρχείο και την αστυνομία και όταν προσπαθούμε να πιάσουμε το πρόβλημα στην πηγή του γίνεται ένα μπαλάκι ευθυνών», λέει ο Παναγιώτης Βαρούχας, αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

Μία από τις ομορφότερες παραλίες στη Λευκάδα, έχει επίσης μετατραπεί σε απέραντη έκταση από ομπρελοκαθίσματα με τους χρήστες να καταγγέλλουν και τα εξωφρενικά κόστη για μία ξαπλώστρα.

«Θα έπρεπε να υπάρχουν δημοσιευμένες οι φωτογραφίες και σε ιστοσελίδες του δήμου και θα έπρεπε επίσης σε κάθε παραλία σε όλες αναρτημένη πινακίδα που να λέει ποια ακριβώς είναι τα όρια της νόμιμης παραχώρησης. Αυτό δεν ισχύει περίπου πουθενά», δήλωσε η Αντωνία Παντελαίου από το κίνημα ελεύθερων παραλιών.

Στον Πλαταμώνα Πιερίας ολόκληροι καναπέδες είναι απλωμένοι στον αιγιαλό. Τραπεζάκια και καρέκλες εκτείνονται σε όλο το μήκος της παραλίας.

Σε αυτοψία που έγινε στα Φαλάσσαρνα του Δήμου Κισσάμου αποκαλύφθηκε πως είχε γίνει παράνομη κατάληψη αιγιαλού από επιχειρήσεις καθώς δεν υπήρχαν καθόλου μισθωτήρια με την Κτηματική Υπηρεσία να προχωρά στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Σύμφωνα με πηγές οι έλεγχοι θα συνεχιστούν πανελλαδικά με αμείωτη ένταση όλο τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα οι πολίτες προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Όλες οι φορές που η Αγγελική Νικολούλη είχε «ξεσκεπάσει» την Ειρήνη Μουρτζούκου στην εκπομπή της - «Κακώς βγαίνεις στην τηλεόραση, γιατί παγιδεύεσαι»
Η δαιμόνια ρεπόρτερ είχε καταλάβει από πολύ νωρίς τη σοκαριστική αλήθεια και είχε κάνει κομβικές ερωτήσεις στην 25χρονη
Ειρήνη Μουρτζούκου
Καταγγελίες πως ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε νησιά δεν δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ: Σύγκρουση ΠΟΕΔΗΝ και γιατρών
Στην Κω και στην Τήνο παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα - Η Ομοσπονδία των Εργαστηριακών Ιατρών κατήγγειλε πως οι μηχανισμοί επιστροφών και εκπτώσεων έχουν μετατρέψει τη λειτουργία των εργαστηρίων σε ζημιογόνα δραστηριότητα
Μικροβιολόγος 1
Η μητέρα της Ειρήνης Μουρτζούκου θα δηλώσει παράσταση κατηγορίας για τις δολοφονίες των παιδιών
«Τα τεράστια λάθη και οι παραλείψεις βαραίνουν τους ιατροδικαστές και την εσφαλμένη προανάκριση», ξεκαθάρισε η δικηγόρος της μητέρας της Ειρήνης Μουρτζούκου, Σοφία Πολυζωγόπουλου
Η Ειρήνη Μουρτζούκου
Έφτασαν στο Λαύριο οι 520 μετανάστες που διασώθηκαν στα ανοιχτά της Κρήτης: Οδηγούνται στη δομή της Μαλακάσας
Οι μετανάστες πριν φύγουν για Μαλακάσα θα υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο και στη συνέχεια οι ελληνικές αρχές θα καταγράψουν τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους
Μετανάστες
6
Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου γλίτωνε τόσα χρόνια την σύλληψη: Τα λάθος ιατροδικαστικά πορίσματα και η ημιτελής αστυνομική έρευνα
Σε αναστολή η ιατροδικαστική υπηρεσία της Πάτρας - Αν και όσο πέρναγαν τα χρόνια οι καταγγελίες σε βάρος της πλήθαιναν, οι έρευνες για τους θανάτους των μωρών σταματούσαν χωρίς να ερευνηθούν σε βάθος οι υποθέσεις
Η Ειρήνη Μουρτζούκου 2