Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με νέα Navtex και κόντρες στον αέρα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι με νέα Navtex και κόντρες στον αέρα!

Η Τουρκία τραβάει όσο μπορεί το σκοινί με ενέργειες που προκαλούν τόσο στον αέρα όσο και στην θάλασσα. Η Ελλάδα από την άλλη με ψυχραιμία απαντά στις τουρκικές προκλήσεις και παράλληλα προσπαθεί με διπλωματικές κινήσεις να βρει στήριξη από τους εταίρους της. 

Τα δυο τελευταία επεισόδια που εμπνεύστηκε η Άγκυρα ήταν η έκδοση νέας Navtex για να συνεχίσει την προκλητική του πορεία το Oruc Reis αλλά και η παρενόχληση ελληνικών μαχητικών από τουρκικά.

“Οπως πληροφορείται το OnAlert.gr, η παρενόχληση των ελληνικών F-16 σημειώθηκε στις 11:30 το πρωί κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο όπου συμμετείχαν στην άσκηση “EUNOMIA 2020”.

Την ώρα που τα ελληνικά αεροσκάφη πετούσαν στον εναέριο χώρο, στον οποίο εφάπτονται το FIR Aθηνών και το FIR Λευκωσίας, δέχθηκαν παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά.

Συγκεκριμένα, τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε κοντινή απόσταση τα ελληνικα F-16 που πετούσαν ανα ζεύγη με αποτέλεσμα να σημειωθούν εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών.

Η τουρκική πρόκληση στον αέρα, όπως επισημαίνουν επιτελείς του ΓΕΑ, συνίσταται στο γεγονός ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, χωρίς να έχουν υποβάλλει σχέδιο πτήσης στις κυπριακές και τις ελληνικές αρχές, παρενόχλησαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία είχαν τηρήσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας κατά την συμμετοχή τους στην άσκηση.

Η νέα Navtex

Την ίδια ώρα η Άγκυρα εξακολουθεί να συντηρεί την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την έκδοση νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σύμφωνα με την τουρκική αναγγελία το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα πραγματοποιήσει  έρευνες μέχρι την πρώτη σεπτεμβρίου σε θαλάσσια περιοχή που γεωγραφικά οριοθετείται βορειότερα από την περιοχή που είχε δεσμεύσει προηγουμένως.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται έκδοση ANTI-NAVTEX από τις ελληνικές αρχές.

Η περιοχή που δεσμεύεται ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

33 55.00 N – 027 59.77 E
34 12.28 N – 028 00.12 E
35 12.12 N – 030 22.15 E
34 58.25 N – 030 31.50 E
34 18.58 N – 028 55.57 E

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις