Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κοινωφελής εργασία: Πώς θα εκτίεται η ποινή – Λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα, τι ισχύει με το «βραχιολάκι»

Κοινωφελής εργασία: Πώς θα εκτίεται η ποινή – Λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα, τι ισχύει με το «βραχιολάκι»
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Τη λειτουργία μίας πρότυπης ψηφιακής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρούνται οι φορείς που θα απασχολούν καταδικασθέντες σε παροχή κοινωφελούς εργασίας παρουσίασαν σήμερα (21.12.2023) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο αρμόδιος υφυπουργός, Ιωάννης Μπούγας.

«Η κοινωφελής εργασία είχε θεσμοθετηθεί παλιότερα αλλά δεν είχε λειτουργήσει διότι δεν υπήρχε η κατάλληλη υποδομή», τόνισε ο Γιώργος Φλωρίδης, προσθέτοντας ότι πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να υπάρχει μία κλιμάκωση της έκτισης των ποινών ανάλογα με τη βαρύτητα τους.

«Ο θεσμός είναι παλιός αλλά εξακολουθεί να αποτελεί έναν εκσυγχρονιστικό παράγοντα», τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Μπούγας, προσθέτοντας πως η έναρξη ισχύος της λειτουργίας του θεσμού θα είναι παράλληλη με την έναρξη ισχύς των νέων διατάξεων του ποινικού κώδικα.

«Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας εποπτεύεται από μία επιτροπή που πρόεδρος της είναι ο εκάστοτε εισαγγελέας εκτελέσεως ποινών της Εισαγγελίας Αθηνών», τόνισε επίσης ο κ. Μπούγας.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, η ψηφιακή πλατφόρμα με συνεχή και αδιάκοπη ενημέρωση, θα παρέχει στους εισαγγελείς εκτέλεσης ποινών και στους επιμελητές κοινωνικής αρωγής σαφή και πλήρη εικόνα για τα στοιχεία του κάθε Φορέα και των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που παρέχονται με αναλυτική περιγραφή τους.

Παράλληλα, ορίζονται οι φορείς (ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) στους οποίους θα παρέχεται η κοινωφελής εργασία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθημερινά εντάσσονται στην πλατφόρμα δεκάδες φορείς, που καλύπτουν όλο το δικαστικό χάρτη όλης της χώρας, παρέχοντας επαρκή αριθμό θέσεων σε 339 κατηγορίες απασχόλησης.

«Παρέχει σαφή και πλήρη εικόνα των θέσεων εργασίας» επισήμανε επίσης ο κ. Μπούγας και προσθέτοντας πως η ένταξη των φορέων γίνεται από τη συσταθείσα επιτροπή. Όπως συγκεκριμένα τόνισε ο κ. Μπούγας μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πιστοποιηθεί 130 φορείς και 1520 θέσεις εργασίας για παροχή κοινωφελούς εργασίας ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα κάνει καμπάνια ενημέρωσης το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κόστος της καθιέρωσης του θεσμού τόνισε πως η παροχή της κοινωφελούς εργασίας έχει μόνο όφελος.

«Για 1-2 έτη θα αξιοποιήσουμε το υπάρχον προσωπικό. Οι άνθρωποι αυτοί θα προσφέρουν υπηρεσίες σε δήμους, νοσοκομεία κλπ. Στόχος μας είναι να πάμε στις 5.000 θέσεις εργασίας. Άρα 1500 άτομα θα εργάζονται χωρίς επιβάρυνση στο δημόσιο. Αυτή τη στιγμή αυτό το πεδίο καλύπτεται από την αναστολή της ποινής. Τώρα, η αναστολή δεν θα είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση. Οι βασικοί φορείς που θα συμμετέχουν είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειδή είχαν παρατηρηθεί και φαινόμενα τυπικής παροχής κοινωφελούς εργασίας στο παρελθόν, αυτό το διασφαλίζουμε με συνεχείς ελέγχους» σημείωσε επίσης ο κ. Φλωρίδης.

Πώς εκτίεται η ποινή με κοινωφελή εργασία

Υπενθυμίζεται πως στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ότι, για τις ποινές φυλάκισης που δεν υπερβαίνουν τα 2 έτη, η δυνατότητα μετατροπής τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας ύστερα από αίτηση του καταδικασθέντος, εκτός αν το Δικαστήριο κρίνει, με ειδική αιτιολογία, ότι αυτή δεν είναι αρκετή για να τον αποτρέψει από την τέλεση άλλων εγκλημάτων. Για κάθε ημέρα φυλάκισης αντιστοιχούν δύο ώρες χρηματικής ποινής, συνεπώς καταδικασθείς σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών (300 ημερών), θα πρέπει να παράσχει κοινωφελή εργασία εξακοσίων (600) ωρών.

Συγκεκριμένα και επί του πρακτέου, μόλις καταστεί εκτελεστή η δικαστική απόφαση που επιβάλλει κοινωφελή εργασία, κοινοποιείται από τον αρμόδιο εισαγγελέα στην Υπηρεσία Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής.

Η τελευταία δημιουργεί ατομικό φάκελο του καταδικασθέντος, στον οποίο καταχωρούνται τα απαραίτητα έγγραφα καθώς επίσης τον καλεί, σε δια ζώσης επικοινωνία, προκειμένου μέσω προσωπικής συνέντευξης, να ληφθεί το κοινωνικό ιστορικό του και να αξιολογηθούν τα προσωπικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του, έτσι ώστε η πρόταση επιλογής του φορέα από τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής να είναι κατάλληλη και εξατομικευμένη.

Στη συνέχεια, συντάσσεται σχετική έκθεση (μέσω φόρμας της ψηφιακής εφαρμογής) που υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών. Ο τελευταίος αν συμφωνεί, παραγγέλλει προς την Υ.Ε.Κ.Α του τόπου παροχής της Κοινωφελούς Εργασίας, την εκτέλεση της απόφασης, επιλέγοντας τον Φορέα και ορίζοντας τον χρόνο έναρξης της παροχής, εντός χρονικού διαστήματος τριάντα (30) ημερών από την παραγγελία.

Μετά την επιλογή του Φορέα παροχής Κοινωφελούς Εργασίας συνάπτεται το Συμφωνητικό παροχής Κοινωφελούς Εργασίας μεταξύ του καταδικασθέντος και του Φορέα, το οποίο συνυπογράφει ως εκ τρίτου συμβαλλόμενη και η Υ.Ε.Κ.Α. (του τόπου παροχής Κοινωφελούς Εργασίας), ήτοι ο Επιμελητής Κοινωνικής Αρωγής που ορίζεται υπεύθυνος για την επίβλεψη της εκτέλεσης της σχετικής εργασίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παροχής Κοινωφελούς Εργασίας διασφαλίζεται η συνεπής και αδιάλειπτη παροχή της, μέσα από την τήρηση παρουσιολογίου αλλά και με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους που πραγματοποιούν οι εποπτεύοντες Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής. Μετά την ολοκλήρωση της κοινωφελούς Εργασίας η ΥΕΚΑ υποβάλει αναφορά ολοκλήρωσης στον Εισαγγελέα του τόπου εκτέλεσης.

Σε περίπτωση που η παροχή εργασίας αναιτιολόγητα διακοπεί ή παρέχεται πλημμελώς, ειδοποιείται ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, ο οποίος δύναται, ανάλογα και με τη βαρύτητα της παραβίασης, να ανακαλέσει το ευεργέτημα και να παραγγείλει την πραγματική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα.

«Εξετάζουμε επέκταση του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε και για τα φαινόμενα των τελευταίων μηνών κατηγορουμένων που παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους.

«Μας έχει απασχολήσει το ζήτημα. Έχουμε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σκοπός μας να οργανωθεί καλύτερο θεσμικό πλαίσιο και ο θεσμός της ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Δεν προσαρμόζεται το θεσμικό πλαίσιο στις δυνατότητες που έχει καθένας…

Αυτή τη στιγμή η προετοιμασία που κάνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβλέπει ότι το κόστος για το «βραχιολάκι» θα είναι χαμηλό. Το μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία είναι να μην εγκληματείτε δεν είναι υποχρεωτικό».

Από την πλευρά του, ο κ. Μπούγας τόνισε ότι «το εάν ένας κατηγορούμενος θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά θα το κρίνει δικαστικός λειτουργός. Δεν χρειάζεται όλοι να πηγαίνουν στην ΕΛΑΣ, θα μπορούν να παρουσιάζονται και στη δικαστική αστυνομία».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις