Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα 2018 μέσω Taxisnet, πότε ανοίγει to koinonikomerisma.gr

κοινωνικό μέρισμα 2018

Κοινωνικό μέρισμα 2018 – Βουλή: Κατατίθεται η σχετική τροπολογία, πότε ανοίγει η ειδική σελίδα για τους δικαιούχους.

Κοινωνικό μέρισμα 2018 μέσω Taxisnet: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το koinonikomerisma.gr. Το κοινωνικό μέρισμα 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων οι οποίες θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα, στο www.koinonikomerisma.gr, η οποία είνα πλέον “ανοιχτή”. Η ειδική ιστοσελίδα αναμένεται μάλιστα να ενεργοποιηθεί και να ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αναφερόμενος στο κοινωνικό μέρισμα από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά. Το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να δοθεί ως τις 21 Δεκεμβρίου 2018. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ο οποίος θα μιλήσει σήμερα Τετάρτη (28/11/2018) στη Βουλή και θα αναφερθεί και στην τροπολογία για την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα πάντα είναι ήδη σχεδιασμένα και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα υποδεχθεί φέτος τις αιτήσεις των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος είναι έτοιμη και οι πύλες της αναμένεται να ανοίξουν μέσα στο επόμενο διάστημα. Όσοι πάντως την επισκέπτονται σήμερα στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr διαβάζουν τα εξής: «Η πλατφόρμα δεν είναι διαθέσιμη. Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της θα ανακοινωθεί σε μελλοντικά δελτία τύπου».

Βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του δικαιούμενου μερίσματος, θα είναι και φέτος το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του, όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του 2017. Προτεραιότητα για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να έχουν, όπως και πέρυσι, περίπου 55.000 άνεργοι ηλικίας 18-24 ετών, οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 2 ετών εκτός εργασίας), αλλά και οι περίπου 600.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος και φέτος, από το υπερπλεόνασμα των 885 εκατ. ευρώ που εμφάνισε ο προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση θα ακολουθήσει το περυσινό μοντέλο καταβολής επιδόματος στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες με κριτήρια εισοδήματος, περιουσιακά και καταθέσεων. Παράλληλα, εξετάζεται ένα ποσό από το φετινό κοινωνικό μέρισμα να διατεθεί για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, πιστοποιούν σημαντική υπέρβαση στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο σε 6,435 δις ευρώ έναντι στόχου για 4,749 δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της υπέρβασης των 1,686 δις ευρώ α τροφοδοτείται από την υστέρηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 1,321 δις ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να οριστικοποιήσει εντός των επομένων δέκα ημερών τις αποφάσεις του ώστε να ψηφιστεί η σχετική διάταξη νόμου από τη Βουλή, να εκδοθούν οι απαραίτητες αποφάσεις που θα ανοίγουν το δρόμο για την υποβολή των αιτήσεων και να προλάβουν οι υπηρεσίες να πληρώσουν το μέρισμα στους δικαιούχους μέρισμα εντός Δεκεμβρίου ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στο 2019.

Στόχος είναι με αυτόν τον τρόπο να ενισχυθούν οι περίπου 600.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι λαμβάνουν από 300-600 ευρώ σύνταξη το μήνα, αλλά και οι 800.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ. Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί και φέτος με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και θα διαφέρει ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των νοικοκυριών. Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα κυμαίνεται από 300 έως 1.400 ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις, όμως, για το κοινωνικό μέρισμα 2018 αναμένεται να “κλειδώσουν” τα επόμενα 24ωρα. Το έκτακτο οικονομικό βοήθημα αναμένεται να διατεθεί για τρίτη χρονιά από την κυβέρνηση, με έμφαση σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως νέοι, άνεργοι και μονογονεϊκές οικογένειες.

Κοινωνικό μέρισμα 2018 – Τι αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού

Σημαντικά είναι τα περιθώρια για διανομή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. Ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ανέφερε πως θα υπάρχει και φέτος μεγάλη υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ήδη το εννεάμηνο κινείται κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι.

Κοινωνικό μέρισμα – Ποιοί το δικαιούνται

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μπαίνουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να μπορέσει κάποιος να λάβει το κοινωνικό μέρισμα. Όλα δείχνουν ότι τα ποσά θα διανεμηθούν κυρίως σε νέους, ανέργους και μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα και χαμηλής αξίας περιουσία.

Το εισόδημα

Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ / έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικα μέλη: 13.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριό με 2 ενήλικους και 1 ανήλικο μέλος: 15.750/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικα και 2 ανήλικα μέλη: 18.000 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με με 2 ενήλικους και 3 ανήλικα μέλη: 20.250 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με 2 ενήλικους και τέσσερα ανήλικα μέλη 22.500 ευρώ/έτος
Για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή με 2 ενήλικα και 6 ή περισσότερα ανήλικα μέλη: 27.000 ευρώ/έτος.

Η περιουσία

Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει σε αξία τα 120.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα μέλος, ενώ αυτό το όριο προσαυξάνεται κατά 15.000 για κάθε επιπλέον μέλος μέχρι το όριο των 180.000 ευρώ. Κριτήριο θα αποτελέσει και το σύνολο των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλες τις τράπεζες Ελλάδας και εξωτερικού.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα οι δικαιούχοι είναι τόσο ο ίδιος όσο και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το 2017, εφόσον έχουν σχετική υποχρέωση.

Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα

Στο κοινωνικό μέρισμα ακόμη κι αν κάποιος είναι εντός των ορίων που μπαίνουν σε εισόδημα και ακίνητη περιουσία “κόβεται” στην περίπτωση που είναι κάτοχος αυτοκινήτου από 1.928 κ.ε. και πάνω και παλαιότητας ως 10 ετών, αν έχει δηλώσει πισίνα ή έχει σκάφος άνω των πέντε μέτρων ή έχει κάνει δαπάνες για δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων ή υπηρετικό προσωπικό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις