Δευτέρα, 22 Απρ.
19oC Αθήνα

Κοινωνικό μέρισμα: Πως θα κάνετε αίτηση – Ποιοι είναι δικαιούχοι

κοινωνικό μέρισμα

Η αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα μπορεί να είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τα πέντε βήματα στη διαδικασία για να συμπληρώσετε την αίτηση.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, αναμένεται να ανοίξει η εφαρμογή για την αίτηση για το Κοινωνικό Μέρισμα στο koinonikomerisma.gr. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι οι δικαιούχοι θα είναι είναι φέτος από 1.3000.000 ως 1.400.000. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απλή και γίνεται με μερικές μόνο κινήσεις. Χρειάζεται όμως προσοχή στα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί. Για να δείτε αν είστε δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να μπείτε στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr η οποία θα ανοίξει τις επόμενες μέρες.

Αμέσως μετά ο πρέπει να βάλετε τους κωδικούς που έχετς για το Taxisnet – δηλαδή το username και το password, όπως θα σας ζητηθεί. Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσετε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες.

Καθώς το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα ζητηθεί και ο αριθμός ΑΜΚΑ. Μετά τη συμπλήρωση των κωδικών οι ενδιαφερόμενοι θα δουν στη φόρμα προσημπληρωμένα τα οικονομικά τους στοιχεία με βάση τη φορολογική δήλωση του 2017. Εκεί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς μπορεί να υπάρχουν λάθη.

Εκεί θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε ταμείο στην Ελλάδα έστω και για έναν μήνα. Εξαιρούνται άτομα άνω των 67 ετών και μονοπρόσωπα νοικοκυριά όπου ο δικαιούχος έχει αναπηρία άνω του 67%.

Αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο θα πιστωθεί το Κοινωνικό Μέρισμα. Προσοχή διότι σε αυτό το σημείο γίνονται και τα περισσότερα λάθη λόγω των πολλών ψηφίων.

Αμέσως μετά γίνεται η δήλωση από τα ενήλικα άτομα που φιλοξενούνται, τα οποία θα πρέπει να μπουν στο taxis με τους δικούς τους κωδικούς και να δώσουν τη συναίνεσή τους. Στη συνέχεια κάθε ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί αυτόματα εάν είναι ή όχι δικαιούχος του Κοινωνικού Μερίσματος. Αμέσως μετά οι δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν στην αίτηση το “κουμπί” αποδοχής έτσι ώστε να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό που έχουν δηλώσει. Το σύστημα υπολογίζει αυτόματα το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος.

Αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Το κοινωνικό μέρισμα 2018 θα δοθεί μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων που θα υποβληθούν στην ειδική ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του taxisnet. Επομένως, ο δικαιούχος θα πρέπει να εισάγει τους κωδικούς που έχει για το taxis – δηλαδή το user name και το password, όπως θα ζητηθεί.

Αμέσως μετά θα πρέπει να συμπληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ένα email έτσι ώστε αν χρειαστεί να υπάρξει επικοινωνία με τις υπηρεσίες. Καθώς το σύστημα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, θα ζητηθεί ο αριθμός ΑΜΚΑ.

Κοινωνικό μέρισμα χωρίς αίτηση

Το κοινωνικό μέρισμα είναι εδώ και μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική αίτηση. Υπάρχει ωστόσο μια κατηγορία δικαιούχων που θα πάρει τα χρήματα χωρίς να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Χωρίς αίτηση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΗΔΙΚΑ, θα πάρουν τα χρήματα όσοι είναι άνω των 70 ετών. Τα άτομα αυτά, όπως είπε στην κρατική τηλεόραση ο Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Αναστάσιος Τάγαρης, θα πληρωθούν κανονικά τα χρήματα στις 14 Δεκεμβρίου μέσω μιας διαδικασίας που θα τρέξει αυτόματα.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι ίδιοι οι δικαιούχοι και συγγενείς των ατόμων αυτών είναι πως εάν η πληρωμή δεν γίνει στις 14 του μήνα τότε υπήρξε κάποιο πρόβλημα και έτσι θα χρειαστεί να μπουν στην διαδικασία της αίτησης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις