Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Κόλαση φωτιάς παντού! Πύρινα μέτωπα από την Κρήτη έως τον Αυλώνα

φωτιά φωτιές Πυροσβεστική
Φωτογραφία Αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν έχει καλά καλά μπει η Άνοιξη και ζούμε συνθήκες καλοκαιριού με τις φωτιές. Μέσα σε 24 ώρες μπήκαν 191 αστικές και 130 δασικές πυρκαγιές σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Πιο δύσκολα μέτωπα αυτά στον Αυλώνα αλλά και σε περιοχές της Κρήτης και της Μάνης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν η φωτιά στον Αυλώνα, που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου, έχει πλέον τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Σε ύφεση δείχνουν να είναι και τα πύρινα μέτωπα στην Κρήτη και τη Μάνη.

Από τις 130 πυρκαγιές που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου, οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Σε εξέλιξη παραμένουν πέντε. Αλλά κι αυτές δεν εμπνέουν ανησυχία σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Σε εξέλιξη, αλλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παραμένουν δύο αγροτοδασικές πυρκαγιές στην Κρήτη (περιοχή Αχλάδα Ηρακλείου και Λάστος στην Σητεία), στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς και στην Ρίζα Ξυλοκάστρου.

Τα… άλλα μέτωπα

Σε εξέλιξη είναι και δύο πύρινα μέτωπα στις περιοχές Στύλια Κορίνθιας και Λύρα Μονεμβασιάς, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην περιοχή Άγναντα της Ηλείας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιοχή Στύλια του Κιάτου Κορινθίας επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 16 οχήματα, προσπαθώντας να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά.

Στην περιοχή Λύρα Μονεμβασιάς, στη Λακωνία, 24 πυροσβέστες με έξι οχήματα προσπαθούν να σβήσουν το πύρινο μέτωπο.

Όσον αφορά στη φωτιά στην περιοχή Άγναντα Αμαλιάδας, στη βορειοανατολική Ηλεία, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.

130 φωτιές σε μια μέρα!

Τον αριθμό των 130, έφτασαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 06.00 χτες το πρωί, μέχρι τις 06.00 σήμερα το πρωί. Και αυτό υποχρέωσε την Πυροσβεστική να βγάλει ανακοίνωση, ζητώντας την αυξημένη προσοχή των πολιτών και κυρίως των αγροτών.

Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους.

Τονίζει επίσης ότι οι υπαίτιοι για εμπρησμό, είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, είναι αυτόφωρο αδίκημα και τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, «είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Για την αποφυγή δύσκολων καταστάσεων και καταστροφών, καλούνται οι πολίτες, «να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις