Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Ένας ακόμη θάνατος

κορονοϊός Σύψας

Στη χώρα μας τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 2.834 και οι νεκροί τους 163. Τι ειπώθηκε για τις ευπαθείς ομάδες και πως αυτοί θα πρέπει να προστατευτούν.

15  νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την σημερινή (17.05.2020) ενημέρωση από τον Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, ο οποίος κάθε Κυριακή αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Οπως είπε από τα 15 νέα κρούσματα, τα 12 αφορούν συρροή ήδη γνωστών κρουσμάτων. Το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τα 2.834 εκ των οποίων το 55,2% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 616 σχετίζονται με ταξίδι και 1.466 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 22 με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει πλέον τους 163 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 46 ήταν γυναίκες. Ενενήντα άνθρωποι έχουν βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οσον αφορά στον σημερινό θάνατο πρόκειται για μια 46χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου “Άγιος Δημήτριος”  και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

«Ο κορονοϊός θα βρίσκεται για καιρό μαζί μας»

«Καταλαβαίνω τη λαχτάρα για έξοδο και εκτόνωση, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με προσοχή, ανέφερε κατά την αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού́ Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο οποίος πρόσθεσε: «Η νόσος απ’ ότι φαίνεται θα βρίσκεται ακόμη μαζί μας για πολύ καιρό. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με προσοχή την επιστροφή στην καθημερινότητα, για να μην έχουμε οπισθοχώρηση» σε σχέση με τη διασπορά του ιού ,όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηγεωργίου στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για τον κορονοϊό, δηλαδή τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνια προβλήματα Υγείας.

Όπως εξήγησε όσοι ζουν σε γηροκομεία, δομές φιλοξενίας και κέντρα αποκατάστασης, είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό καθώς η μετάδοση του ιού σε τέτοιες δομές γίνεται τάχιστα. Θα πρέπει όπως εξήγησε να αποφεύγονται τα επισκεπτήρια, η ανταλλαγή μελών του προσωπικού από μονάδα σε μονάδα και η μεταφορά ασθενών από μια τέτοια δομή σε άλλη.

«Η ευαλότητα ασθενών στη γρίπη, που νοσηλεύονται σε δομές είναι γνωστή. Με το νέο κορονοϊό δεν βοηθάει η ανταλλαγή ασθενών, το επισκεπτήριο. Από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας ήταν η προστασία ευπαθών ομάδων. Η κυριότερη ομάδα που έχει αυξημένο κίνδυνο είναι οι ηλικιωμένοι. Εάν δει κάποιος τις καμπύλες βλέπει ότι αυτή ανεβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως… «πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, φορώντας μάσκα, πλένοντας τα χέρια. Ταυτόχρονα πρέπει να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας καλώντας τους στο τηλέφωνο, ή κάνοντας κλήση χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να παίρνουν τα φάρμακά τους, να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ειδικά μέρες που έχει καύσωνα θα πρέπει να μειώσουν τη σωματική δραστηριότητα τους, να πίνουν νερά».

Ο κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε και στο διαδίκτυο ως μέσο διάχυσης της πληροφορία για τον κορονοϊό. Επικαλούμενος μελέτη που έγινε στον Οντάριο του Καναδά και αφορά στο youtube, επισήμανε ότι οι ερευνητές μελέτησαν όσον αφορά την επιστημονική τους επάρκεια 70 από τα πιο δημοφιλή βίντεο για το θέμα. Όπως προέκυψε από αυτά το 27,5% δηλαδή πάνω από το 1/3 περιείχαν αναληθείς και αντιεπιστημονικές πληροφορίες για τον κορονοϊό.

Με κανόνες και στα κολυμβητήρια

Ο κ. Χατζηγεωργίου για το θέμα των κολυμβητηρίων απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι μαζί με το θέμα των γυμναστηρίων, έχει συζητηθεί από την επιτροπή και έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες. Η πρώτη από αυτές αφορά την τήρηση των αποστάσεων κατά τη διάρκεια της άθλησης σε πισίνες, η δεύτερη έχει να κάνει με το νερό και την χλωρίωση του. «Θα πρέπει να υπάρχει μία συγκεκριμένη συγκέντρωση χλωρίου στο νερό και έχουν δοθεί οδηγίες» όπως παρατήρησε ο κ. Χατζηγεωργιου. Η τρίτη σύσταση αφορά την καθαριότητα και την απολύμανση για τις ξαπλώστρες αν υπάρχουν γύρω από την πισίνα και η τέταρτη σύσταση αφορά στην καθαριότητα πριν την χρήση της πισίνας όποτε και θα πρέπει να γίνεται μπάνιο με σαπούνι και όχι απλό ντουζ στα αποδυτήρια, όπως είπε.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις