Ελλάδα

Κορονοϊός: 5.191 κρούσματα και 459 επαναλοιμώξεις – 30 θάνατοι, 224 διασωληνωμένοι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου 2022,  5.191 νέα κρούσματα που προκαλεί ο κορονοϊός στη χώρα μας. Οι επαναλοιμώξεις είναι 459, 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 224 είναι διασωληνωμένοι.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.191. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.348.756 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.9% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 459 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 124.822(3.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.315 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 224 (63.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 118 (52.68%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 106 (47.32%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.616 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 131 (ημερήσια μεταβολή -15.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 153 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κορονοϊός: Ηλικιακή Κατανομή των νέων ασθενών

Untitled

Κορονοϊός: Ο χάρτης της διασποράς

Από το σύνολο των 5.191 νέων κρουσμάτων, στην Αττική καταγράφονται 2.082, ενώ στη Θεσσαλονίκη 565.

Untitled

Υπό διερεύνηση είναι 117 νέες μολύνσεις κορονοϊού.

Κορονοϊός: 377 μεταλλάξεις 

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 407 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 04 Μαρτίου 2022 έως 26 Απριλίου 2022.

Από τον έλεγχο των 408 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 377 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), όλα Omicron (B.1.1.529).

Τριακόσια επτά από τα 377 στελέχη Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (81%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 78%).
Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 53.869 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.

Εξ αυτών 48.897 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 4.231 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμη η πληροφορία σχετικά με τον τρόπο επιλογής.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 26 Απριλίου 2022, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 2.202 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 2.182 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 20 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων. Όλα τα δείγματα από τυχαία λήψη από εγχώρια κρούσματα αφορούσαν το στέλεχος Omicron, το ίδιο και τα δείγματα από στοχευμένη λήψη.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 683 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 336 αφορούν στο Delta, 213 στο Omicron, 113 στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 16 του 2022.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Έκρηξη» των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου τις επόμενες εβδομάδες - Ο κίνδυνος έως το 2035 και το μοντέλο που προβλέπει εστίες
Η προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, ο ρόλος τις κλιματικής αλλαγής και οι δηλώσεις του καθηγητή Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Πέτρου Λυγοξυγκάκη
Φωτογραφία από ψεκασμούς στο Παλαιό Φάληρο για τη μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών
Καιρός σήμερα: Άστατος με σποραδικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας στους 32 βαθμούς – Βοριάδες έως 7 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε Μακεδονία και Θράκη από 12 έως 27-29 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 15 έως 29-31, στην Ήπειρο από 15 έως 27-29 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 16 έως 29-31 βαθμούς, στα Επτάνησα, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Κρήτη από 17 έως 28-30 βαθμούς
καιρός
Εμπλοκή του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην Ανάβυσσο - Τι «έδειξαν» κάμερες ασφαλείας
Πλάνα φέρονται να δείχνουν τον Αλκέτ Ριζάι στο beach bar να βάζει δυνατά μουσική και να βγάζει όπλο έπειτα από παρατηρήσεις πελατών και του προσωπικού
Αλκέτ Ριζάι 14
«Τώρα φεύγεις κι είναι δύσκολη η ώρα»: Χιλιάδες άνθρωποι μια αγκαλιά για τον Γιώργο Μαζωνάκη στην Αγία Τριάδα της Νίκαιας - Συνεχίζεται η λαϊκή αγρυπνία
Τα πιο «δύσκολα φεγγάρια» ήρθαν για τον κόσμο που αγάπησε τον Γιώργο Μαζωνάκη, από τη στιγμή που πληροφορήθηκε τον πρόωρο χαμό του και τώρα, σπεύδει για τον πιο δύσκολο αποχαιρετισμό, στη Νίκαια, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο αξέχαστος καλλιτέχνης
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
22