Ελλάδα

Κορονοϊός: 70% πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και το νέο στέλεχός του που εντοπίστηκε και στη χώρα μας είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό. Αυτό εκτιμά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, κ. Γεωργία Γκιούλα.

Ο κορονοϊός αλλάζει «πρόσωπα» όπως η μορφή του νέου αυτού στελέχους το οποίο σύμφωνα με την κ. Γκιούλα δεν είναι πιο παθογόνο, ούτε πιο θανατηφόρο, αλλά κατά 70% πιο μεταδοτικό. Σύμφωνα με την ίδια, η επικινδυνότητα του νέου στελέχους είναι έμμεση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πρόκειται για τον ίδιο ιό, τον SARS-COV-2, ο οποίος έχει στη φύση του τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή έχει υποστεί 17 μικρές αλλαγές στο γενετικό του υλικό, πράγμα που του επιτρέπει να μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα.

Click4more: Κορονοϊός: 199 κρούσματα στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης των 427 κρουσμάτων

Δεν είναι πιο παθογόνος, ούτε πιο θανατηφόρος εξαιτίας των μεταλλάξεων. Ο κίνδυνος, έγκειται στο ότι η αύξηση της μεταδοτικότητας, αυξάνει την πιθανότητα νοσηρότητας ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και άρα τον κίνδυνο για αυξημένη θνησιμότητα και κατάρρευση του ΕΣΥ, αναφέρει η ίδια στο GRTimes.

Οι αλλαγές που έχει υποστεί ο κορονοϊός, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εκτός και αν ο ιός αλλάξει ριζικά. Ακόμη, αυτές οι «μικροαλλαγές», δεν φαίνεται να είναι ικανές να «αγνοήσουν» τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει άτομο που έχει περάσει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα, τα αντισώματα δημιουργούνται έναντι μιας μεγάλης περιοχής και άρα, άτομο που νόσησε από Covid19, δεν έχει αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει το νέο στέλεχος.

Click4more: Αττική: Που ανιχνεύτηκαν τα 199 νέα κρούσματα

«Ξέρουμε για 4 κρούσματα, μέχρι στιγμής. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα θα έχουν αυξηθεί. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι είναι περισσότερα, αλλά δεν αποκλείουμε την πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι στη χώρα μας και είναι σίγουρα πιο μεταδοτικό. Συγκεκριμένα γύρω στο 70%. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει. Είναι όμως ένα κουδουνάκι για πιστή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και του μεταλλαγμένου στελέχους», τονίζει η κ. Γκιούλα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες σε διάφορες περιοχές – Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά
Η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 10 με 12 βαθμούς, στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 13 με 16, στα δυτικά τους15 με 17 και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψη του Άρη Μουγκοπέτρου για ενδοοικογενειακή απειλή - Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της»
Ο δικηγόρος της συζύγου του περιέγραψε στο newsit.gr όλα όσα έγιναν - Γιατί έληξε η συνεργασία του με τον Μουγκοπέτρο και ο ίδιος αποφάσισε να αναλάβει την σύζυγό του
Άρης Μουγκοπέτρος: Το επεισόδιο που οδήγησε στη σύλληψή του για ενδοοικογενειακή απειλή – Η γυναίκα του «έχει panic button στο κινητό της» 31
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να κηρυχτεί ο δήμος Αγίου Δημητρίου μετά τις καταστροφές από την ισχυρή καταιγίδα
Μεταξύ των σημείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι η ευρύτερη περιοχή των οδών Λιδωρικίου, Τεπελενίου, Βαλτετσίου και Δράμας
Σοβαρές ζημιές στον δήμο Αγίου Δημητρίου από τη νεροποντή της Παραμονής Χριστουγέννων