Κορονοϊός: 70% πιο μεταδοτικό το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε και στην Ελλάδα

Ο κορονοϊός μεταλλάσσεται και το νέο στέλεχός του που εντοπίστηκε και στη χώρα μας είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό. Αυτό εκτιμά η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο εργαστήριο αναφοράς της Ιατρικής σχολής του ΑΠΘ, κ. Γεωργία Γκιούλα.

Ο κορονοϊός αλλάζει «πρόσωπα» όπως η μορφή του νέου αυτού στελέχους το οποίο σύμφωνα με την κ. Γκιούλα δεν είναι πιο παθογόνο, ούτε πιο θανατηφόρο, αλλά κατά 70% πιο μεταδοτικό. Σύμφωνα με την ίδια, η επικινδυνότητα του νέου στελέχους είναι έμμεση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, πρόκειται για τον ίδιο ιό, τον SARS-COV-2, ο οποίος έχει στη φύση του τις μεταλλάξεις. Αυτή τη στιγμή έχει υποστεί 17 μικρές αλλαγές στο γενετικό του υλικό, πράγμα που του επιτρέπει να μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα.

Click4more: Κορονοϊός: 199 κρούσματα στην Αττική και 64 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης των 427 κρουσμάτων

Δεν είναι πιο παθογόνος, ούτε πιο θανατηφόρος εξαιτίας των μεταλλάξεων. Ο κίνδυνος, έγκειται στο ότι η αύξηση της μεταδοτικότητας, αυξάνει την πιθανότητα νοσηρότητας ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, και άρα τον κίνδυνο για αυξημένη θνησιμότητα και κατάρρευση του ΕΣΥ, αναφέρει η ίδια στο GRTimes.

Οι αλλαγές που έχει υποστεί ο κορονοϊός, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, εκτός και αν ο ιός αλλάξει ριζικά. Ακόμη, αυτές οι «μικροαλλαγές», δεν φαίνεται να είναι ικανές να «αγνοήσουν» τα αντισώματα που έχει δημιουργήσει άτομο που έχει περάσει τον κορονοϊό. Σύμφωνα με την κ. Γκιούλα, τα αντισώματα δημιουργούνται έναντι μιας μεγάλης περιοχής και άρα, άτομο που νόσησε από Covid19, δεν έχει αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει το νέο στέλεχος.

Click4more: Αττική: Που ανιχνεύτηκαν τα 199 νέα κρούσματα

«Ξέρουμε για 4 κρούσματα, μέχρι στιγμής. Μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα θα έχουν αυξηθεί. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι είναι περισσότερα, αλλά δεν αποκλείουμε την πιθανότητα. Αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι στη χώρα μας και είναι σίγουρα πιο μεταδοτικό. Συγκεκριμένα γύρω στο 70%. Παρ’ όλα αυτά ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάξει. Είναι όμως ένα κουδουνάκι για πιστή τήρηση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς και του μεταλλαγμένου στελέχους», τονίζει η κ. Γκιούλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Αριστείδης Αδαμόπουλος: Ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα μετά την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου

Αριστείδης Αδαμόπουλος: Ανεστάλη η κομματική του ιδιότητα μετά την κατάθεση της Σοφίας Μπεκατώρου

Ο νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος, ο οποίος επίσης εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας ... Διαβάστε περισσότερα
Η απάντηση της Σοφίας Μπεκατώρου στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας:

Η απάντηση της Σοφίας Μπεκατώρου στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας:

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας που χαρακτήρισε την καταγγελία της ως «δυσάρεστο περιστατικό» και την προέτρεψε να κατονομάσει το πρόσωπο, απάντησε η Σοφία Μπεκατώρου. Η Ολυμπιονίκης μίλησε ... Διαβάστε περισσότερα
Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα – Ποια είδη επανέρχονται

Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα – Ποια είδη επανέρχονται

Ανοίγουν τα εμπορικά βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών. Συγκεκριμένα ομοσπονδία αναφέρει: ... Διαβάστε περισσότερα
Καιρός – Προσοχή: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Που χιονίζει τώρα

Καιρός – Προσοχή: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί στην Αττική – Που χιονίζει τώρα

ΚΑΙΡΟΣ – ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Πολικό ψύχος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με δυσκολίες οι μετακινήσεις. Δείτε ποιοι δρόμο είναι κλειστοί σε ΑΘήνα και Θεσσαλονίκη, και που ... Διαβάστε περισσότερα