Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Επιλέξτε την περιοχή σας και δείτε τι μέτρα ισχύουν! Ιδού ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας

κορονοϊός

161 από τα 391 νέα κρούσματα που “έδωσε” ο κορονοϊός το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Αττική που βρίσκεται στο επίπεδο 3. Ένας νεκρός σήμερα, 431 από την αρχή της πανδημίας και 98 διασωληνωμένοι. Δείτε τα βίντεο από την ενημέρωση.

Παρασκευή, 09.10.2020, σήμερα και όπως κάθε Τρίτη και Παρασκευή, οι αρμόδιες Αρχές ενημερώνουν ζωντανά για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς κι ο Γκίκας Μαγιορκίνης πήραν τις θέσεις τους, ενώ στην τακτική ενημέρωση συμμετέχει σήμερα και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, για να παρουσιάσει το πώς θα μπορούμε να ξέρουμε πού… βρίσκεται ο κορονοϊός για να τον αποφύγουμε.

Click4more: Κορονοϊός: 391 νέα κρούσματα σήμερα και ένας νεκρός – 98 διασωληνωμένοι

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσιάζει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, τον οποίο προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς πριν λίγες ημέρες. Με τον Χάρτη αυτό, θα μπορεί κάθε πολίτης βάζοντας απλά τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του στο κινητό του να βλέπει τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ισχύουν στην περιοχή του.

Τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ξεκίνησε ενημερώνοντας για τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα και τονίζοντας πως από τα 391 σημερινά κρούσματα, τα 161 εντοπίστηκαν στην Αττική.

Δείτε όσα είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκίνησε να παρουσιάζει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, ο οποίος είναι πια διαθέσιμος στο covid19.gov.gr και περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.

Μπορούμε όλοι να μπαίνουμε στο site και επιλέγοντας την κάθε περιοχή της χώρας, να βλέπουμε σε ποιο επίπεδο ανήκει και τι σημαίνει αυτό σε σχέση με τα μέτρα που είναι σε ισχύ.

Δείτε όσα είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Πιο αναλυτικά:

– Επίπεδο ένα, ετοιμότητας.

– Επίπεδο δύο, επιτήρησης.

– Επίπεδο τρία, αυξημένης επιτήρησης.

– Επίπεδο τέσσερα, αυξημένου κινδύνου.

Δείτε για παράδειγμα τι προβλέπεται αναλόγως του επιπέδου στο οποίο κατατάσσεται η περιοχή σας

κορονοϊός

κορονοϊός κορονοϊός

Πώς θα ενημερώνεστε για τα μέτρα ανά περιοχή

Ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.

Δείτε το επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα κάνοντας κλικ εδώ

Η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Δείτε τα μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού κάνοντας κλικ εδώ

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.

Δείτε τις εικόνες

Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας κορονοϊός

Πιερρακάκης: Έτσι θα λειτουργεί ο Χάρτης

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος τόνισε: “Σήμερα ανακοινώνουμε αυτό που είχε εξαγγείλει πριν από λίγες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Πέτσας. Από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό.

Ο χάρτης αυτός έρχεται να συμπληρώσει την πληροφορία που παρέχεται μέσω του covid19.gov.gr. Το site αυτό λειτουργεί ήδη από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, το διαχειρίζεται η Προεδρία της Κυβέρνησης και εκεί αναρτώνται όλες οι λεπτομέρειες αναφορικά με τα μέτρα που λαμβάνονται.

Γιατί χρειάζεται αυτός ο χάρτης: γιατί διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη.

Τα τέσσερα επίπεδα

Όπως σας ανέφερε ήδη ο κύριος Χαρδαλιάς, υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 – επίπεδο ετοιμότητας, 2 – επίπεδο επιτήρησης, 3 – επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 – επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών.

Κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους – και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα.

Αυτά τα τέσσερα επίπεδα τα εντάσσουμε στον χάρτη της Ελλάδας και δίνουμε στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη.

Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή

Κλείνω με μια απαραίτητη αναγνώριση, που παράλληλα είναι και προτροπή: ο χάρτης που παρουσιάζουμε σήμερα αποτελεί μια ιδέα από την κοινωνία των πολιτών – συγκεκριμένα, την αλιεύσαμε για πρώτη φορά σε ανάρτηση του ιδρυτή γνωστής start-up. Επαναλαμβάνω ότι είμαστε ανοιχτοί στις ιδέες και τις προτάσεις που μας υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με τον σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους.

Η κρισιμότητα της περιόδου δεν επιτρέπει πολλά λόγια. Εργαλεία όπως αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα δεν έρχονται να υποκαταστήσουν την ατομική και την κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά αποσκοπούν στο να μας βοηθήσουν όλους να είμαστε σε εγρήγορση. Ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, φοράμε μάσκα, κρατάμε αποστάσεις, τηρούμε τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.

Δείτε όσα είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις