Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ακόμη και στις 60.000 τα κρούσματα – Προς πλήρη επικράτηση η μετάλλαξη Όμικρον

Κορονοϊός: Ακόμη και στις 60.000 τα κρούσματα – Προς πλήρη επικράτηση η μετάλλαξη Όμικρον

Εκτιμήσεις ακόμη και για 60.000 κρούσματα κορονοϊού κάνουν οι ειδικοί, ενώ σημειώνουν ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος. Τα στοιχεία μάλιστα που προκύπτουν από τις αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν ότι βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μίλησε το πρωί της Δευτέρας (10/1) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα συνεχίζεται, αλλά με σαφώς μειωμένο ρυθμό σε σχέση με τις προηγούμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Σημείωσε δε από τις μετρήσεις της 16ης Δεκεμβρίου το ιικό φορτίο έχει πενταπλασιαστεί και οδεύει προς εξαπλασιασμό.

Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, την 1η Ιανουαρίου η μετάλλαξη Όμικρον αποτελούσε το 87% των κρουσμάτων και το υπόλοιπο αφορούσε την μετάλλαξη Δέλτα. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθούν οι νέοι έλεγχοι, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας «Σίγουρα βαίνουμε προς την πλήρη επικράτηση της Όμικρον». 

Προειδοποίησε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σταθεροποίηση του πανδημικού κύματος, ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε συνηθίσει λόγω και των αυξημένων τεστ.

Μανωλόπουλος: Τα κρούσματα μπορεί να φθάσουν και 60.000

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο μπορεί τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού να φτάσουν ακόμη και τις 60.000. Πρόσθεσε ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

Χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Σαρηγιάννης: 41.000 κρούσματα στην κορύφωση

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (10/1) στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για πτωτική πορεία των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι, από το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται επιβάρυνση στα κρούσματα της τάξη του 10%.

Όσον αφορά την κορύφωση του κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, είπε πως αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, με 41.000 κρούσματα και όχι με 53.000, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί, κάτι που χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη».

Για τα κρούσματα στα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το testing. «Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά δεν είναι πηγή διασποράς, αλλά πολλαπλασιασμού. Μπορεί να είναι τελείως ασυπτωματικά και για αυτό είναι σημαντικό η αύξηση των τεστ. Είναι σωστή η απόφαση», σχολίασε σχετικά.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ και ΑΝΤ1

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις