Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων με στελέχη του συνδυασμού νοτιαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης

Κορονοϊός: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων με στελέχη του συνδυασμού νοτιαφρικανικής και βραζιλιάνικης μετάλλαξης
Φωτογραφία αρχείου

Τετρακόσια σαράντα ένα (441) νέα κρούσματα κορονοϊού με μεταλλαγμένους ιούς και στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ανακοίνωσε ανήμερα της 25ης Μαρτίου το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Από αυτά, εντοπίστηκαν 18 κρούσματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Πρόκειται για το ιδιόμορφο στέλεχος, το οποίο περιλαμβάνει γονιδιακά στοιχεία της νοτιοαφρικάνικης και βραζιλιάνικης μετάλλαξης, που αντιστέκονται στην ανοσία. Αυτός είναι και ο λόγος, που η αύξηση τους προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. 

Click4more: Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 1.317 κρούσματα – 315 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, που ασχολούνται με τη γονιδιακή επιτήρηση, το βρετανικό στέλεχος -το οποίο έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα- είναι αυτό που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα, σε ποσοστό άνω του 80%. Ειδικότερα, στην Αττική και την Κρήτη εκτιμάται ότι το ποσοστό είναι ακόμα πιο υψηλό, φτάνοντας το 90-95%.  

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί πώς κατανέμονται στη χώρα μας τα μεταλλαγμένα κρούσματα κορονοϊού

 

“Η πανδημία κορυφώνεται”

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, τόνισε πως η πορεία της πανδημίας βρίσκεται σε στάδιο σταθεροποίησης, ενώ εκτίμησε ότι αυτή την εβδομάδα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την κορύφωση της πανδημίας.

«Αυτό σημαίνει ότι και ο αριθμός των διασωληνωμένων θα συνεχίσει να αυξάνεται για περίπου μια εβδομάδα ακόμα» πρόσθεσε.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις