Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός – Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι αλλεργικοί; Τι είπε για την ανοσία και τα αυτοάνοσα

Κορονοϊός – Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι αλλεργικοί; Τι είπε για την ανοσία και τα αυτοάνοσα
Φωτογραφία Αρχείου

Για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και τους προβληματισμούς των πολιτών, μίλησε το πρωί της Τρίτης (29/12) στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Οι αλλεργίες, σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας, δεν θα πρέπει να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τον εμβολιασμό, ενώ για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς οδηγίες.

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος σημείωσε ότι όσοι έχουν αλλεργίες δεν σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν απαραίτητα κάποια αντίδραση και διαβεβαίωσε πως το εμβόλιο έχει περάσει από όλους τους απαραίτητους ελέγχους. «Δεν σημαίνει ότι αν κάποιος έχει αλλεργίες θα υπάρχει πρόβλημα, προβληματισμός υπάρχει με τις αναφυλακτικές αλλεργίες ενδεχομένως» είπε ο καθηγητής Φαρμακολογίας. 

Αναφερόμενος σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, οι οποίοι ενδεχομένως να εκφράζουν και έναν μεγαλύτερο προβληματισμό για τον εμβολιασμό, σημείωσε πως δεν υπάρχουν ακόμα σαφείς οδηγίες. «Όσον αφορά τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός μέχρι στιγμής» είπε χαρακτηριστικά. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

  

Σχετικά με την ανοσία που προκαλεί το εμβόλιο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος παραδέχθηκε πως ακόμα δεν έχει περάσει ικανό διάστημα, ώστε να διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, όπως άλλωστε δεν έχει γίνει ακόμα σαφές το πόσο κρατά η ανοσία αυτού που έχει νοσήσει.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ μίλησε και για το έγγραφο (πιστοποιητικό) που θα χορηγείται με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Σε ερώτηση για το αν στο μέλλον θα χρειάζεται υποχρεωτικά το συγκεκριμένο χαρτί για να προσληφθεί κάποιος σε μία δουλειά ή να πάει σε κάποια εκδήλωση, ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να πιστεύω ότι σε μία ανοιχτά και δημοκρατική κοινωνία όπως η δική μας και φυσικά όλων των ευρωπαϊκών χωρών, θα υπάρχουν προβλέψεις για όλα αυτά. Ζούμε σε μία ελεύθερη δημοκρατία και όλα θα διευθετηθούν με τον προσήκοντα τρόπο».

Δείτε το έγγραφο:

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις