Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Από 14 Σεπτεμβρίου θα χορηγούνται τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Κορονοϊός: Από 14 Σεπτεμβρίου θα χορηγούνται τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν και στην παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και λίγες ημέρες και πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για να αρχίσει η χορήγηση τους. 

Η πλατφόρμα των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει και -όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (12.09.2022) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους- τα νέα εμβόλια κορονοϊού θα αρχίσουν να χορηγούνται την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022. Πρόκειται για 400 χιλιάδες δόσεις της εταιρείας Pfizer.

“Τα νέα εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές Ο1, Ο2, Ο2,7 και Ο5. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές των πρώτων εμβολίων, δηλαδή ήπιες σε εκδήλωση και διάρκεια. Συνιστώνται από την ηλικία των 12 ετών και άνω. Προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, δηλαδή μετά τη συμπλήρωση του βασικού εμβολιασμού. Θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση ή μετά τη νόσηση”, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Ποιοι έχουν προτεραιότητα και τι ισχύει για τους ασυμπτωματικούς

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Σε σχετική ερώτηση για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι νοσούν από κορονοϊό, και κατά πόσο κινδυνεύουν αν κάνουν το νέο εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος “ακόμα κι αν κάνει κάποιος το εμβόλιο ένα μήνα μετά τη νόσηση”. 

Το εμβόλιο της γρίπης

Σε άλλη ερώτηση για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και αν υπάρχει σύσταση πότε πρέπει να γίνει, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα εμβόλια είναι ήδη στα περισσότερα φαρμακεία και η σχετική εγκύκλιος αναφέρει ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει τον Οκτώβριο. “Είμαστε μία χώρα με πολύ καλό καιρό και από τη στιγμή που δεν υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, δεν χρειάζεται να γίνει πιο νωρίς. Αλλά -με δεδομένο ότι η έξαρση της γρίπης εμφανίζεται τον Δεκέμβριο και χρειάζονται δύο εβδομάδες για την ανοσοποίηση, ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει μέσα στον Οκτώβριο”, εξήγησε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις