Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αποκαρδιωτική εικόνα ένα χρόνο μετά το πρώτο μεγάλο lockdown

κορονοϊός
Φωτογραφίες από: Reuters

Ο κορονοϊός μας… ταλαιπωρεί πάνω από ένα χρόνο και οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του 2020 έχουν γίνει, πλέον, πραγματικότητα.

Ποιος δεν σκεφτόταν -τότε- ότι ένα ολόκληρο χρόνο μετά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Ότι ο εφιάλτης θα είχε τελειώσει; Ναι, τα εμβόλια είναι εδώ και δίνουν «ανάσα», ωστόσο η μάχη με τον χρόνο είναι αδυσώπητη. Κι αυτό διότι ο κορονοϊός δεν «αστειεύεται». Είναι εδώ, μεταλλάσσεται και αποτελεί ακόμη το Νο1 εχθρό της ανθρωπότητας.

Οι αριθμοί είναι εφιαλτικοί. Πέρσι τέτοια μέρα, 23 Μαρτίου, επιβάλλονταν σκληροί περιορισμοί στην κυκλοφορία και την μετακίνηση των πολιτών όλης της χώρας. Ήταν η πρώτη έκδοση του σκληρού lockdown, με τα SMS μόνο για τα… απολύτως απαραίτητα να μπαίνουν στην ζωή μας, με όλες τις επιχειρήσεις και τα σχολεία να κλείνουν, με τους δρόμους να ερημώνουν, όπως ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Ήταν η εποχή του «μένουμε σπίτι». Και η κατάσταση ένα χρόνο μετά είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Σαν σήμερα… στην εποχή του κορονοϊού

Πέρσι τέτοια μέρα, είχαν καταγραφεί μερικές δεκάδες νέα κρούσματα σε 24 ώρες. Σήμερα είχαμε το απόλυτο ρεκόρ με 3.586, τα περισσότερα από ποτέ.

Πέρσι τέτοια μέρα, τα συνολικά κρούσματα σε όλη τη χώρα ήταν 695. Σήμερα, πάνω από 695 (σ.σ. για την ακρίβεια 730) είχαμε μόνο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη και Λάρισα! Για να μην αναφερθούμε στην Αττική που… μόνη της κατέγραψε 1.779 νέες μολύνσεις.

Click4more: Κορονοϊός: Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιούν οι ειδικοί – Συνεχίζει εκτός ορίων ο δείκτης θετικότητας

Πέρσι τέτοια μέρα, οι νεκροί ήταν συνολικά 17, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ (σ.σ. δείτε τα αναλυτικά εδώ). Σήμερα, οι νεκροί σε 24 ώρες ήταν 51, ενώ συνολικά 7.582 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη μάχη.

Πέρσι τέτοια μέρα, τη μάχη στις εντατικές έδιναν λιγότεροι από 50 πολίτες. Σήμερα, διασωληνωμένοι ήταν… 700 παρά ένας. Οι περισσότεροι από ποτέ και όλα δείχνουν πως ο δείκτης αυτός είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει από τον αριθμό 7 τις επόμενες ημέρες…

Οι πιθανές συγκρίσεις είναι αμέτρητες. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο απογοητευτικό αν συνυπολογίσει κανείς και την κόπωση όλων τον τελευταίο ένα χρόνο – και περισσότερο.

Η ελπίδα του εμβολίου όπως προαναφέραμε είναι εδώ και ρίχνει «φως» στην άκρη του τούνελ. Μέχρι τότε όμως, είναι δεδομένο πως έχουμε ακόμη ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας, με το ΕΣΥ να δοκιμάζεται και -ευτυχώς- μέχρι στιγμής να αντέχει.

Εκτός ΜΕΘ διασωληνώνεται 1 στους 4 ασθενείς

Η επιστράτευση γιατρών ήταν μονόδρομος καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι πολεμική. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι καθημερινά 200 συμπολίτες μας χρειάζεται να κάνουν εισαγωγή στα νοσοκομεία.

Click4more: Λύματα – Οι νέες μετρήσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας – Πού υπάρχει σταθεροποίηση και πού πτώση

Καθημερινά στο λεκανοπέδιο, πάνω από 200 ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζονται εισαγωγή. Πλέον, οι νοσηλευόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 2.700. Τα χειρότερα έρχονται προειδοποιούν οι ειδικοί, την ώρα που οι εργαζόμενοι στο σύστημα έχουν ξεπεράσει από καιρό τις αντοχές τους.

lockdown κορονοϊός

Λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι

Μόνο στην Αττική, οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 400. 1 στους 4 νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών που κατέθεσε αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός εντατικής, ορισμένοι εξ’ αυτών περιμένουν για μέρες στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με βάση τον έκτακτο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, την Τετάρτη, 24.03.2021, στις εφημερίες του ΕΣΥ για τα Non Covid περιστατικά μπαίνει το 251 ΓΝΑ, καθώς και ο Ερυθρός Σταυρός ως νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid περιστατικών.

Εφημερία στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Την Τρίτη, 23.03.2021, εφημερεύει το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, με την εφημερία να ξεκινά στο νοσοκομείο από τις 14:00 το μεσημέρι.

Click4more: Κορονοϊός: Έτσι θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες από το Ισραήλ – Τι θα πρέπει να έχουν μαζί τους

Σύμφωνα με το Mega, κάθε 20 λεπτά έφτανε ασθενοφόρο με περιστατικό Covid, με το νοσοκομείο να βρίσκεται σε οριακή κατάσταση.

Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό λέει ότι τα πάντα κρέμονται από μία κλωστή, αφού ασθενείς περιμένουν σε αυτοσχέδιες μονάδες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Το τρίτο κύμα πανδημίας βάζει τον πάγο τα σχέδια για επανεκκίνηση της οικονομίας

Το τρίτο κύμα της πανδημίας δοκιμάζει άγρια το Εθνικό Σύστημα Υγείας και όλος ο προγραμματισμός για το άνοιγμα από το τρίτο και πιο μακρό lockdown μετατίθεται και πάλι, αφού η επιδημιολογική καμπύλη δεν έχει ακόμη αρχίσει να κατεβαίνει.

Καλό… Πάσχα

Η 29 Μαρτίου, ημερομηνία που θα άνοιγαν τα καταστήματα χάνεται. «Με τα δεδομένα που βλέπουμε σήμερα το θεωρώ αδύνατον. Θέλουμε σιγά σιγά να επανέλθουμε σε κάποια μορφή κανονικότητας, αλλά όχι θυσιάζοντας τη δημόσια υγεία», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο Στέλιος Πέτσας και έδωσε το στίγμα.

Κυβέρνηση και επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν αποκλείουν πλέον άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τα μέσα Απριλίου συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους με ορίζοντα τις γιορτές του Πάσχα το αργότερο αρχές Μαΐου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

Με πληροφορίες από: Mega
Φωτογραφίες αρχείου από: Intime / Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις