Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο αντιμετώπισης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών
photo αρχείου intime

Σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και τα πιθανά κρούσματα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχει εκπονήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνος Λογοθέτης, το σχέδιο για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός εκπονήθηκε ήδη από τις 29 Ιανουαρίου “λόγω του μεγάλου πληθυσμού που φιλοξενείται στις δομές”, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση που διαγνωστεί κρούσμα κορονοϊού μεταξύ των προσφύγων, ο ασθενής θα μεταφερθεί για νοσηλεία στα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν οριστεί, ενώ άμεσα η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσουν σε διερεύνηση των επαφών του κρούσματος, προκειμένου αυτές να απομονωθούν για 14 ημέρες σε ειδικά κοντέινερ του κέντρου φιλοξενίας.

Σε επίπεδο πρόληψης, ο κ. Λογοθέτης εξηγεί ότι ούτως ή άλλως οι νεοαφιχθέντες ελέγχονται από ιατρικά κλιμάκια, αν και, όπως προσθέτει, για να εξακριβωθεί ο κορονοϊός δεν είναι αρκετό, γιατί μπορεί ο φορέας να είναι ασυμπτωματικός.

Επίσης τόνισε πως υπάρχει μια ιδιαίτερη επιδημιολογική διερεύνηση για τους ανθρώπους που έχουν διέλθει από το Ιράν, ωστόσο εκτιμά ότι καθώς το ταξίδι από το Ιράν στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σύντομο χρονικά, τυχόν κρούσματα εκδηλώνονται πριν φτάσουν εδώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις