Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Είδος «υπό εξαφάνιση» self test, παυσίπονα και αντιβιοτικά στα φαρμακεία

Κορονοϊός: Είδος «υπό εξαφάνιση» self test, παυσίπονα και αντιβιοτικά στα φαρμακεία
ΦΩΤΟ NEWSIT.GR

Σπεύδουν από σήμερα το πρωί για να πάρουν τα πέντε αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ οι γονείς για τα παιδιά τους που είναι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη αλλά και οι εκπαιδευτικοί, για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 έως 21 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα όμως παρατηρούνται ελλείψεις σε self test, αντιβιοτικά, ακόμα και παυσίπονα, με πολλούς φαρμακοποιούς της Αθήνας να μιλούν στο newsit.gr και να αποδίδουν το γεγονός αυτό στον ολοένα και μεγαλύτερο φόβο των πολιτών για τον kορονοιο και τις νέες μεταλλάξεις, στη στάση των γιατρών, στο διαφορετικό καθεστώς τροφοδοσίας των self test, αλλά και στην επερχόμενη μικρή υποτίμηση των φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Δαγρέ, φαρμακοποιό και Β’ Αντιπρόεδρο στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος μίλησε στο newsit.gr, μέχρι την Παρασκευή θα έχουν αποκατασταθεί οι οποίες ελλείψεις έχουν σημειωθεί. Ο κος Δαγρές εξηγεί στο newsit.gr ότι «Τα self test τα φτιάχνουν ιδιωτικές εταιρείες αλλά είναι ιδιοκτησία του κράτους και εκείνο είναι που το διανέμει στα φαρμακεία μέσω των φαρμακαποθηκών. Αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος τροφοδοσίας της αγοράς. Κάποιες τοπικές ελλείψεις υπάρχουν. Είναι προσωρινές όμως. Είναι 3, 4 μεγάλες φαρμακαποθήκες στην Αθήνα που είχαν να δουν self test τρεις – τέσσερις μέρες. Και τώρα ενημερωθήκαμε ότι Παρασκευή -χάνεται η σημερινή μέρα- θα μοιράζονται κανονικά.

Είναι οδυνηρό για κάποια φαρμακεία ενώ κάποια άλλα συνεχίζουν κανονικά. Οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν “εγκατασταθεί” στην Ελλάδα από το 2012, και τώρα είναι σε έξαρση σε κάποια αντιβιοτικά και παυσίπονα».
Ο Κωνσταντίνος Κακονικος, φαρμακοποιός στον Άγιο Δημήτριο μιλάει στο newsit.gr και επιβεβαιώνει και εκείνος τις ελλείψεις που υπάρχουν στα φαρμακεία τονίζοντας ότι όσον αφορά στα self test «έχει μεγάλη προσέλευση. Από χθες είχαμε πολλά τηλέφωνα. Σήμερα στις 8 ανοίξαμε και παρ’ όλο που είχαμε πάρα πολλά, κατά τις 11 μας τελείωσαν και μετά από κάποιες ώρες τώρα ξανά έχουμε».

Μάλιστα ο κύριος Κακονίκος χαρακτήρισε την διαδικασία τροφοδοσίας αρτηριοσκληρωτική. «Πρέπει πρώτα να μου εξαντληθούν αυτά που έχω, να φανεί στο σύστημα και μετά να μου έρθουν τα καινούργια. Έχουμε έλλειψη στα αντιβιοτικά. Γίνεται ένας “κακός χαμός”. Οι Έλληνες γιατροί στην προσπάθειά τους να ανακουφίσουν τους ασθενείς του έχουν “αλλάξει τον αδόξαστο” στο να γράφουν αντιβιοτικά».
Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν την δυνατότητα να προμηθευτούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έως και το Σάββατο 8 Ιανουαρίου.

Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις