Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έξι νεκροί τις τελευταίες ώρες – Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Κορονοϊός: Έξι νεκροί τις τελευταίες ώρες – Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Φωτογραφία αρχείου

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των νεκρών από κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς τις τελευταίες ώρες κατέληξαν έξι συμπολίτες μας. Μάλιστα, όλοι νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Τριακόσιοι σαράντα οκτώ (348) ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 εκ των οποίων, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εφεδρείες των νοσοκομείων στη συμπρωτεύουσα εξαντλούνται, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 22 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Εντωμεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών Covid στη Βόρεια Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

“Βρισκόμαστε σε μια προσπάθεια να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια, κάποια νοσοκομεία να γίνουν αποκλειστικά για Covid και να υπάρχει η δυνατότητα να νοσηλεύουν και στις κλινικές και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας περισσότερους ασθενείς”, αναφέρει στο iatropedia.gr η κα. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των νέων κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ, Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης ζήτησης για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μετατροπές και προσαρμογές κλινικών και νοσοκομείων στις ανάγκες της πανδημίας. Άμεσα προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σχεδόν 200 επιπλέον απλές κλίνες Covid, ενώ εάν καλυφθούν οι 22 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα ακόμη 12 κρεβατιών Εντατικής σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα:

  • Το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της συμπρωτεύουσας, δυναμικότητας 100 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη και όταν ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και 5 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
  • Επίσης, στο νοσοκομείο “Αγιος Δημήτριος” θα αναπτυχθούν ακόμη 40 απλές κλίνες.
  • Εντωμεταξύ, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 20 κλινών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
  • Επίσης, “άδειασαν” ακόμη 40 κλίνες από δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ, τη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Την επιχείρηση συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τη συνεργασία των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις