Παρασκευή, 26 Απρ.
15oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Ένας μήνας lockdown σημαίνει απώλεια 5-6 δισ. ευρώ” – Φόβοι για εκτόξευση κρουσμάτων

Κορονοϊός: “Ένας μήνας lockdown σημαίνει απώλεια 5-6 δισ. ευρώ” – Φόβοι για εκτόξευση κρουσμάτων

 Για τις επιπτώσεις ενός γενικευμένου lockdown μίλησε ο Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Καθολική χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα προτείνει ο Μανόλης Δερμιτζάκης. Η μη τήρηση των μέτρων θα φέρει περισσότερα κρούσματα.

Ο κορονοϊός εκτός από τη υγεία βλάπτει σοβαρά και την οικονομία και οι συνέπειες ενός γενικευμένου lockdown όπως την άνοιξη που μας πέρασε μπορεί να είναι ολέθριες για την οικονομία.

Για τις επιπτώσεις που επιφέρει ο κορονοϊός στην οικονομία αλλά και για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα αναφέρθηκε σε πρωινή εκπομπή του Mega ο Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών. «Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι η πανδημία ήρθε με ένα δεύτερο κύμα που ίσως δε θέλαμε να φανταστούμε ότι θα είναι τόσο έντονο.

Click4more: Κορονοϊός: 170 θάνατοι στους άνω των 65 ετών μέσα σε ένα μήνα – Δραματική έκκληση στους νέους για τη χρήση μάσκας

Αυτό αφορά σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι η ύφεση που είχε προβλεφθεί από τους διεθνείς οργανισμούς και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, πιθανότατα να είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε υπολογίσει. Η ύφεση εμφανιζόταν γύρω στο 8-8,5%, με πιθανότητα να πάει στο 9 ή στο 10. Αυτό σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες, εισοδήματα χαμένα κυρίως στο χώρο της εστίασης», σημείωσε ο κ. Μαραβέγιας.

«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, η προσπάθεια να μη φτάσουμε στο γενικευμένο lockdown γίνεται επειδή ένας μήνας γενικευμένου lockdown – σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς – σημαίνει 2,5-3% ύφεση και απώλεια 5-6 δισ. ευρώ. Αντιλαμβάνεστε ότι σωστά η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να το αποφύγει», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν ήταν αναμενόμενο το τόσο σοβαρό κύμα πανδημίας. Τα μέτρα που παίρνουμε προφανώς θα έχουν σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Θα έχουμε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας, ελπίζω όχι μεγάλη. Για το 2021, η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος της τάξης του 7%. Αυτό είναι μια πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη και ελπίζουμε να πραγματοποιηθεί. Οι διεθνείς οργανισμοί πάντως, δείχνουν ότι η ανάπτυξη που θα έχουμε το επόμενο έτος αν τα πράγματα πάνε καλά θα είναι γύρω στο 5%», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Δερμιτζάκης: Πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα

Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, μετά και τα νέα μέτρα. «Ακούω που λένε ότι πάμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Αλλά κάθε χώρα πρέπει να συγκρίνει τις υποδομές που έχει, τις δυνατότητες που έχει και να κρίνει τα δικά της όρια. Στην Ελλάδα δε γίνεται να φτάσουμε τις 6-7-8 χιλιάδες κρούσματα και το σύστημα υγείας να αντέξει.

Click4more: Θεσσαλονίκη: Ποιος κορονοϊός; Απίστευτος συνωστισμός τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης

Άρα το επιχείρημα ότι πάμε καλύτερα από τους άλλους δεν είναι αρκετό για να αποφασίσουμε το πότε πρέπει να παρθούν μέτρα. Η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Στο θέμα των θανάτων βρίσκεται στο μέσο όρο και τα μέτρα που μπήκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση, με μικρές ενστάσεις», είπε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Θα ήταν καλύτερο να είχαν μπει νωρίτερα τα μέτρα. Το θέμα είναι, μπορούσαμε να τα πάρουμε νωρίτερα; Θα μπορούσαμε να πάρουμε τα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τοπικά, αλλά ειδικά οι νέοι μπορούν να μετακινηθούν πολύ εύκολα. Για εμένα, θα έπρεπε να παρθούν τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την επικράτεια για να ελέγξουμε την πανδημία. Είναι γρήγορες οι αλλαγές και είναι καλύτερο να παίρνουμε μέτρα προληπτικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Κώστας Ζέρβας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. «Πριν 20-25 ημέρες υπήρξε μέρα που είχαμε 2 ή 8 κρούσματα και είναι ενδεικτικό το πώς φτάσαμε τόσο γρήγορα σε τόσο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη είναι τα 28 έτη. Η Θεσσαλονίκη είναι πανεπιστημιούπολη. Αυτά δείχνουν το γιατί είχαμε ραγδαία αύξηση αλλά και γιατί σε μεγάλο βαθμό βρίσκουμε κρούσματα σε νέες ηλικίες. Όλα αυτά τα αξιολογούμε, αλλά πιστεύω ότι όπως ανταποκριθήκαμε θετικά στο πρώτο κύμα, σήμερα με τα μέτρα που έχουν παρθεί και την ατομική ευθύνη του καθενός τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Μιλώντας για το αν υπάρχει πιθανότητα για νέο κλείσιμο της παραλίας της πόλης, ο ίδιος είπε ότι «Οι υπηρεσίες καθαριότητας συλλέγουν κάθε πρωί τρεις φορές περισσότερα απορρίμματα από ό,τι γινόταν προ κορωνοϊού. Πράγμα που σημαίνει ότι οι κοινόχρηστοι χώροι χρησιμοποιούνται περισσότερο. Όταν υπάρξουν ανησυχητικά στοιχεία προφανώς δεν θα φοβηθούμε να πάρουμε οποιοδήποτε μέτρο, πρώτα είναι η δημόσια υγεία. Όλα είναι ανοιχτά, δε χρειάζεται πανικός. Έχουμε πολλά περισσότερα τεστ και καλύτερη εικόνα του τι δεν πάει καλά. Οι διορθωτικές κινήσεις μπορεί να είναι πιο άμεσες και αποδοτικές».

Click4more: Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα μέτρα στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου

«Θα σας πω μια εκτίμηση. Όταν η Ελβετία είχε περίπου 3.000 κρούσματα καθημερινά, η εκτίμηση ήταν ότι τα ενεργά κρούσματα που κυκλοφορούσαν στην κοινότητα ήταν 100.000. Αν υπολογίσετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το ένα τέταρτο στην Ελλάδα, εγώ θα έλεγα ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον 25.000. Ενεργά είναι και αυτά που έχουν διαπιστωθεί. Τα υπόλοιπα κυκλοφορούν και δεν τα ξέρουμε», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Δερμιτζάκης.

Φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Για την πορεία που διαγράφει ο κορονοϊός στη χώρα μας και τα νέα μέτρα μίλησαν η η Γ.Γ. πρωτοβάθμιας υγείας και μέλος του Δ.Σ. ιατρικού συλλόγου Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδούρα και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σύμφωνα με την κυρία Ανεμοδούρα, από την αρχή της πανδημίας έχουν διενεργηθεί 1.630.000 μοριακά τεστ και 48.300 γρήγορα τεστ. Σε συνδυασμό με τα μέτρα που επιβλήθηκαν, ίσως τα Χριστούγεννα να είναι χαμογελαστά, υποστήριξε. Επιπλέον χαρακτήρισε ανόητους τους αρνητές μάσκας με αφορμή την καθηγήτρια που συνελήφθη επειδή δε δεχόταν να φορέσει μάσκα μέσα στην τάξη.

Click4more: Κορονοϊός: 1 στα 3 Ελληνόπουλα επηρεάστηκαν αρνητικά από τα περιοριστικά μέτρα της άνοιξης

Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης, εξέφρασε την άποψη πως πολύ σωστά πάρθηκαν τα μέτρα για υποχρεωτική μάσκα παντού, τουλάχιστον στις επιβαρυμένες περιοχές, μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί και νωρίτερα, όπως είπε.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, με την πιστή εφαρμογή των μέτρων, μπορούμε να φτάσουμε τα 350 κρούσματα την ημέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Για τους θανάτους από κορωνοϊό, υποστήριξε πως με βάση τα μοντέλα, τα νέα μέτρα θα δώσουν καλά αποτελέσματα στο θέμα των αναγκών σε ΜΕΘ, αλλά στον αριθμό των θανάτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις