Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο και Ίo»

Κορονοϊός: «Ενδεχόμενο επιστροφής της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε Μύκονο και Ίo»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Ίος άφησε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ.Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Χαρδαλιά περί νέων μέτρων λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στα δυο νησιά, ανέφερε ότι «ενδεχομένως να είναι και τα ίδια μέτρα».

Παράλληλα επεσήμανε πως σύμφωνα με τα στοιχεία η μετάδοση γίνεται σε εσωτερικούς χώρους. «Παρ’ όλα αυτά η μετάλλαξη Δέλτα είναι αρκετά μεταδοτική. Μεταδίδεται εξίσου καλά και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει στενός συγχρωτισμός. Έχουμε πει ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα»

«Θα το δούμε και θα το μελετήσουμε αν τα πράγματα δεν πάνε καλά σε κάποιες περιοχές, ενδεχομένως να επανέλθει για να γίνει αποκλιμάκωση κρουσμάτων πιο γρήγορα», πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου και αναφέρθηκε στη Γαλλία όπου επανήλθε η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως τονίζει το καλύτερο μέτρο αυτή τη στιγμή είναι η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, καθώς όπως είπε έχουν πέσει και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να αρχίσουν ξανά με τον ίδιο ρυθμό οι εμβολιασμοί.

«Να εμβολιάσουμε κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Δεν νοείται άτομα άνω των 65, 70 ετών να μην είναι εμβολιασμένοι», τόνισε.Μάλιστα έκανε λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων στο εξής» καθώς όπως δημείωσε ακόμη και να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι, θα νοσήσουν πολύ ήπια.

Για το τείχος ανόσιας, ο κ.Χατζηχριστοδούλου είπε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς πότε θα γίνει, εκτίμησε όμως πως «δεν θα γίνει τέλος Αυγούστου, ενδεχομένως το Σεπτέμβριο».

«Οι μεγάλοι να προστατεύσουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο»

Ακόμη χαρακτήρισε απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό το εμβόλιο για τα παιδιά άνω των 12 ετών, τονίζοντας ότι και τα παιδιά δεν είναι άτρωτα

«Όσο πιο πολλά παιδιά εμβολιαστούν τόσο το καλύτερο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Θα γλιτώσουμε πολλές περιπτώσεις κλεισίματος τάξεων και σχολείων»

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις