Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έχουμε 8.000 κρούσματα καθημερινά, πότε θα αυξηθούν οι ιογενείς λοιμώξεις – «Καμπανάκι» Λουκίδη

Κορονοϊός: Έχουμε 8.000 κρούσματα καθημερινά, πότε θα αυξηθούν οι ιογενείς λοιμώξεις – «Καμπανάκι» Λουκίδη

Στα 8.000 φτάνουν τα επίσημα κρούσματα κορονοϊού καθημερινά στην Ελλάδα, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν αύξηση των ιογενών λοιμώξεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης χτύπησε… καμπανάκι για το όλο θέμα.

Ο Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» τόνισε ότι τελευταία καταγράφονται καθημερινά 7.000 με 8.000 κρούσματα του κορονοϊού, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει αύξηση των ιογενών λοιμώξεων ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μία σταθερή παρουσία περίπου 7.000 με 8.000 περιστατικών κορονοϊού την ημέρα», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι τα κρούσματα κορονοϊού φτάνουν ανεπίσημα τα 15.000 με 16.000, διότι υπάρχουν πολίτες που κάνουν μεν τα τεστ, αλλά δεν τα δηλώνουν. Από την άλλη, όμως, επισήμανε ότι αυτό δεν επηρεάζει τους σκληρούς δείκτες του κορονοϊού.

«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15.000 με 16.000 ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190 – 200 με την ημέρα. Αυτό δεν φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε ο Στέλιος Λουκίδης.

Έξαρση ιογενών λοιμώξεων

Ερωτηθείς για τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση. «Nομίζω ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017-2018 που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος», εξήγησε ο Στέλιος Λουκίδης.

Ο καθηγητής είπε ότι αυτή η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, γιατί είναι οι πρώτες ελεύθερες γιορτές, οπότε θα υπάρχει μία δυναμικότητα της κοινωνίας στην διασκέδαση, στο ταξίδι και σε πράγματα που τους έχουν λείψει. Από την άλλη επισήμανε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους, γιατί απ’ ότι φαίνεται αυτοί είναι ο στόχος.

Οι αιτίες των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ο Στέλιος Λουκίδης είπε ότι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην αχρηστεύονται αντιβιοτικά και κυρίως πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν έχεις μια ίωση δεν παίρνεις αντιβιοτικά» είπε χαρακτηριστικά για τη χρήση των αντιβιοτικών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις