Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – ΓΓ υπουργείου Υγείας: Υπάρχει κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες – Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες

Κορονοϊός – ΓΓ υπουργείου Υγείας: Υπάρχει κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες – Κρίσιμες οι επόμενες 10 ημέρες

Στην πίεση που δέχεται το ΕΣΥ από την πανδημία του κορονοϊού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (9/11) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σημείωσε δε ότι οι επόμενες μέρες 7 με 10 ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και ότι από αυτές θα εξαρτηθούν οι τελικές αποφάσεις για το σχέδιο αποσυμφόρησης των νοσοκομείων με την συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. 

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος επεσήμανε τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, δηλώντας ότι το υπουργείο Υγείας έχει αρχίσει ήδη να συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα στην Λάρισα και την Βόρεια Ελλάδα. «Με τον ιδιωτικό τομέα ήδη έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη συνεργασία από την Λάρισα και την βόρεια Ελλάδα, έχουμε πάρει αρκετές κλίνες, τόσο σε κέντρα αποκατάστασης όσο και σε κλινικές», είπε χαρακτηριστικά. 

Και πρόσθεσε: «έχουμε 285 κλίνες για ασθενείς covid και 19 ασθενείς σε κέντρα αποκατάστασης, 85 κλίνες για non covid, για να βοηθηθεί το εθνικό σύστημα υγείας και χρειαζόμαστε στα νοσοκομεία μας ιδιώτες γιατρούς από ειδικότητες εντατικολογίας, αναισθησιολογίας και πνευμονολογίας, ούτως ώστε να μας βοηθήσουν στην τιτάνια μάχη που δίνεται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας». 

Σημείωσε δε ότι τα νοσοκομεία σήμερα είναι αντιμέτωπα και με τις μεγάλες ροές non – Covid ασθενών. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το ΕΣΥ δέχεται τόσο μεγάλη πίεση, σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα. 

Κρίσιμες οι επόμενες 7-10 μέρες

«Έχουμε ήδη ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και σε χθεσινή μας συνάντηση, εξήγησα τις ανάγκες που έχουμε αυτή την στιγμή και θα προσπαθήσουμε μέσω κινήτρων να βρούμε γιατρούς που να θέλουν να βοηθήσουν και να υπογράψουν συμβάσεις με το ΕΣΥ. Όμως ο χρόνος τρέχει, η πίεση είναι μεγάλη, άρα θα περιμένουμε να δούμε τις επόμενες 7-10 μέρες πώς θα εξελιχθεί και μετά θα πάρουμε αποφάσεις. Μπορεί να είναι και λιγότερο ανάλογα με τις εξελίξεις, μπορεί να είναι και 3 ημέρες ή και 15 αν τα πράγματα πάνε καλύτερα».

Είμαστε σε κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες

Ο κ. Κωτσιόπουλος, επεσήμανε ότι βρίσκονται σε κλίμα συνεργασίας με τους ιδιώτες. «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα ώστε να κάνουμε επιτάξεις. Η επίταξη γίνεται για να είμαστε συνταγματικά ορθοί όταν ο άλλος δεν συνεργάζεται και υπάρχει θέμα προάσπισης της δημόσιας υγείας» είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Για τις μόνιμες προσλήψεις

Πρόσθεσε, πως υπάρχουν πάντα προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού, σημειώνοντας ότι έχει καταστεί εφικτό να ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας να μην ξεπερνά τους 6 μήνες, καθώς έχει γίνει ηλεκτρονική, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν μέχρι και 2 χρόνια. «Υπάρχει το συμβούλιο γιατρών οι οποίοι κρίνουν τις μόνιμες προσλήψεις. Καμιά φορά έχουν καθυστερήσεις γιατί οι γιατροί εξετάζουν μεγάλη ποσότητα φακέλων και πιέζουμε ώστε αυτές οι προσλήψεις να ολοκληρώνονται άμεσα», σημείωσε.

Διπλάσιες ΜΕΘ σε σχέση με πέρσι

«Σε σχέση με πέρσι έχουμε αναπτύξει σχεδόν τις διπλάσιες ΜΕΘ σε όλη την χώρα, συνεπώς αυτές οι μονάδες στελεχώθηκαν με εντατικολόγους και νοσηλευτές που προσελήφθησαν, οι πιο πολλοί επικουρικοί αλλά έγιναν και μόνιμες προσλήψεις. Αυτή την στιγμή στην αγορά δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσει επιπλέον ΜΕΘ. Όταν προκηρύσσουμε μια θέση συνήθως καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό που γίνεται μόνιμο».

Περίπου 6.000 οι αναστολές στους υγειονομικούς

Όσο αφορά στις αναστολές, αυτές είναι γύρω στις 6.000 διευκρίνισε ο κ. Κωτσιόπουλος και αφορούν στην πλειονότητά τους νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ είναι ελάχιστοι οι γιατροί που βγήκαν σε αναστολή και ακόμα πιο λίγοι οι γιατροί που δουλεύουν σε ΜΕΘ. «Άρα το πρόβλημα δεν προκαλείται από τις αναστολές, αλλά στο ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν αυτές οι ειδικότητες που να είναι διαθέσιμες να έρθουν στο δημόσιο σύστημα υγείας», είπε.

«Με τον υπεύθυνο του Εμβολιαστικού Προγράμματος, τον κ. Θεμιστοκλέους, κάθε μέρα σκεπτόμαστε τρόπους να πείσουμε τους συνανθρώπους μας να εμβολιαστούν και να είναι προστατευμένοι», τόνισε ο κ. Κωτσιόπουλος.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις