Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Γιατί τα νέα μέτρα ήρθαν νωρίτερα – Εισηγήσεις να «ακουμπούν» και εμβολιασμένους με φόντο τα Χριστούγεννα

νέα μέτρα κορονοϊός
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Τα νέα μέτρα είναι ήδη εδώ, καθώς η «έκρηξη» της πανδημίας του κορονοϊού έκανε τις εξελίξεις να «τρέξουν». Έτσι, από σήμερα, Σάββατο 13.11.2021, μειώνεται ο αριθμός ατόμων εντός των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων τροφίμων.

Επιστρέφει, λοιπόν, ο κανόνας 1 άτομο ανά 9 τ.μ. ο οποίος είχε καταργηθεί στις 25 Οκτωβρίου και είχε αντικατασταθεί από τον κανόνα 1 άτομο ανά 2 τ.μ.. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των πελατών, δεδομένου ότι στα συγκεκριμένα καταστήματα μπαίνουν τόσο οι εμβολιασμένοι όσο και οι ανεμβολίαστοι.

Επιπλέον, προκειμένου να αποφεύγονται οι επισκέψεις κομμωτών σε σπίτια, από σήμερα ισχύουν περιορισμοί στην εμπορία προϊόντων κομμωτηρίου.

Πλέον, τα προϊόντα αυτά θα πωλούνται μόνο σε επαγγελματίες κομμωτές με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας και Α.Φ.Μ., έτσι ώστε η χρήση τους να περιορίζεται στους επαγγελματικούς χώρους, δηλαδή στα κομμωτήρια, όπου ισχύουν οι αποστάσεις και αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση τοποθετούσε τις όποιες αποφάσεις για νέα μέτρα στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Όμως η αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως όμως η πίεση στο Σύστημα Υγείας και οι εφιαλτικές προβλέψεις για τουλάχιστον 3 ακόμη δύσκολες εβδομάδες, οδήγησαν σε εσπευσμένες κινήσεις από την πλευρά της πολιτείας.

Προς διεύρυνση του πακέτου των μέτρων στο δρόμο προς τα Χριστούγεννα – Εισηγήσεις να αφορούν και εμβολιασμένους

Την ίδια ώρα οι Επιστήμονες, ενόψει και των Χριστουγέννων, εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε ως τις γιορτές το επιδημιολογικό φορτίο να έχει πέσει, αλλά και η πίεση στα νοσοκομεία να έχει εξομαλυνθεί. Μάλιστα οι εισηγήσεις τους “ακουμπούν” και τους εμβολιασμένους.

Click4more: Κορονοϊός – Καπραβέλος: Υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί που παραπλανούν και πιέζουν – Ασθενής πέταξε τα σωληνάκια κι έφυγε

Τον τόνο έδωσε χθες ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος προτείνει μικρότερη πληρότητα στους χώρους εστίασης – διασκέδασης και ψυχαγωγίας, όπως είναι π.χ. οι κινηματογράφοι και τα θέατρα. Συγκεκριμένα προτείνει να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100%, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων μπαίνει και το θέμα της μερικής, έστω, τηλεργασίας. Μέτρο το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει τόσο στον περιορισμό της διασποράς του ιού, όσο και στο κυκλοφοριακό.

Επιπλέον, χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται και η υποχρέωση της διενέργειας rapid test από τους ανεμβολίαστους για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ. Μέτρο, που ωστόσο παραδέχτηκε ότι έχει “δυσκολίες”…

Από τη Δευτέρα εξάλλου ξεκινά και η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό να «τρέχουν» σήμερα, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει το παρών στην κρίσιμη Σύνοδο των Ιατρικών Συλλόγων (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Αποφάσεις για 6μηνη διάρκεια στο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Με το βλέμμα στραμμένο και στην ανάγκη να γίνει και η 3η δόση του εμβολίου, η κυβέρνηση βρίσκεται προ κρίσιμων αποφάσεων…

Καθώς η τελική ευρωπαϊκή απόφαση για την λήψη ή όχι αυτού του μέτρου σε επίπεδο Ε.Ε. θα αργήσει να ληφθεί – η Σύνοδος των υπουργών Υγείας θα συνέλθει σε περίπου 1 μήνα από σήμερα – η Αθήνα κρίνει ότι πρέπει να κινηθεί τάχιστα σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα λάβει την οριστική της απόφαση.

Η Γαλλία ήδη έλαβε εθνική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας χρονική ισχύ 6 μηνών για το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το υγειονομικό πάσο των ενηλίκων άνω των 65 ετών θα παύει να ισχύει, αν δεν κάνουν την 3η δόση 6 μήνες μετά τη 2η.

“Με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα δούμε αν θα μπει υποχρεωτικότητα (για την τρίτη δόση) και αν θα πρέπει να κάνεις και την τρίτη δόση για να μπει στο πιστοποιητικό» δήλωσε ο Γεν. Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), δίνοντας το στίγμα των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα μεταξύ της κυβέρνησης και των Επιστημόνων.

Φωτογραφίες αρχείου: Intime.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις