Ελλάδα

Κορονοϊός: Η ανεμβολίαστη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί αγωνία – «Γκάζι» για εμβολιασμούς με κινητές μονάδες παντού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις «αντιεπιστημονικές ανοησίες», ο καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης του Yale προειδοποιεί ότι για κάθε ένα θάνατο από Covid-19 (την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός) πέντε άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες και οι υγειονομικές αρχές «τρέχουν» να… εμβολιάσουν τη Βόρεια Ελλάδα.

Εδώ και πολλές μέρες, η ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα και τους εμβολιασμούς που δεν… περπατάνε, «χτυπάει» κόκκινο. Και με τον κορονοϊό να συνεχίζει να «τρέχει», από σήμερα (12.10.2021) ξεκινάει μια μεγάλη προσπάθεια για να εμβολιαστούν και πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες, πανελλαδικά, έγιναν μόνο 17.400 εμβολιασμοί, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα νέα ραντεβού δεν προγραμματίζονται εδώ και αρκετό καιρό.

Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται η μεγαλύτερη ανησυχία και πολλοί… ανεμβολίαστοι, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, το 60% των πολιτών σε πολλές από τις περιφερειακές ενότητες της περιοχής δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, δε, οι εμβολιασμένοι ίσα που ξεπερνούν το 50%.

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία για τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης: στο Κιλκίς είναι ανεμβολίαστο το 58,4%, στην Πιερία το 57,7% του πληθυσμού, στη Δράμα το 56,8%, στην Ξάνθη το 54,2%, στις Σέρρες το 53,6%, στη Χαλκιδική και στη Φλώρινα το 52,3%.

thessaloniki leukospyrgos

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να «υψωθεί» το τείχος ανοσίας κατά της Covid-19, από σήμερα και για τις επόμενες τρεις μέρες θα βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, με στόχο την εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, κινητά συνεργεία της επιχείρησης «Ελευθερία» θα βρεθούν σε απομακρυσμένα χωριά της Β. Ελλάδας από σήμερα (12.10.2021) έως και 14 Οκτωβρίου.

Σήμερα Τρίτη οι κινητές μονάδες θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά της Πιερίας, του Κιλκίς και της Ξάνθης:

Πιερίας (Πλαταμώνας 8:00-9:30, Δίον 10:00-11:30, Καλλιθέα 12:00-13:30, Κορινός 14:00-15:30, Μεθώνη 16:00-17:30),

Κιλκίς (Αξιούπολη 9:00-9:45, Νέο Αγιονέρι 10:15-11:00, Μικρόκαμπος 11:15-12:00, Νέα Σάντα 12:20-13:15, Μεγάλη Βρύση 13:30-14:00, Χέρσο 14:15-14:45, Μουριές 15:10-16:00),

Ξάνθης (Μαγικό 9:00-9:45, Σέλερο 10:00-11:00, Δροσερό 11:15-12:30, Σμίνθη 13:00-14:00, Κένταυρος 14:30-16:00).

Χαράλαμπος ΗΠΑ για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60: Υγειονομικά είναι πολύ κρίσιμο

Οι επισκέψεις των κινητών μονάδων θα συνεχιστούν την Τετάρτη, σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.

«Όσο περισσότερο εμβολιασμένος είναι ο πληθυσμός, στο 70% με 75%, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας (…) όσο περισσότερο διστακτικός είναι κάποιος τόσο περισσότερο θα πρέπει να του δώσεις κίνητρα για να εμβολιαστεί», διεμήνυσε σε νέα του παρέμβαση χθες (11.10.2021) ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Βαριές οι συνέπειες του κορονοϊού

Αν όλοι κάνουμε εμβόλιο, τότε ο πόλεμος κατά του κορονοϊού θα κερδηθεί. Αυτό τόνισε, μεταξύ πολλών άλλων, ο καθηγητής του Yale Νικόλας Χρηστάκης τονίζοντας ότι για κάθε ένα θάνατο από Covid, 5 άτομα θα επιζήσουν με μόνιμες βλάβες!

Ο Έλληνας καθηγητής του Yale, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (11.10.2021) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ δεν έκρυψε την άποψή του ότι ακόμη ζούμε την πρώτη φάση της πανδημίας, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. 

«Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής», τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποιο ποσοστό δίνει γενική ανοσία, απάντησε: «Είναι περίπου 83%. Μεγάλη διαφορά. 83% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει ανοσία, είτε με εμβολιασμό είτε με νόσηση. Και αποδεικνύεται κι από άλλους λόγους που είναι πολύ περίπλοκοι για να τους αναφέρουμε. Αποδεικνύεται για πολλούς λόγους, πως είναι ασφαλέστερο να ξεπεραστεί το ποσοστό εμβολιασμού. Έτσι νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.  Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85% ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί».

CORONAVIRUS GREECE HOSPITAL REUTERS

Κατά τον Νικόλα Χρηστάκη, μέσα στο 2022 θα περάσουμε στη δεύτερη φάση. «Eίναι σαν ένα κύμα, ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε. Δηλαδή σαν μια φωτιά, όπως έχουμε στην Ελλάδα, που καίγεται, καίγεται, καίγονται όλα, μετά τελειώνει η φωτιά και πρέπει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια κλπ. Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση, την οποία λέτε θα ζήσουμε από το ’22 και μετά. 2022 μέχρι ’23-’24 περίπου. Το χειρότερο σε αυτή την δεύτερη φάση θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων… για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη».

Προς το παρόν ζούμε ακόμη στην πρώτη φάση, η οποία ακόμη κι αν τελειώνει, δεν παύει να είναι επικίνδυνη εκτίμησε ο Έλληνας καθηγητής. «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις… Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο», καταλήγει ο καθηγητής. 

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Μόνο 7 ήταν τα γνήσια έργα στη γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη - Κατασχέθηκαν 190.000 ευρώ, συνελήφθη υπάλληλός του
Η γυναίκα είναι αυτή που κρατούσε το Ευαγγέλιο του 1745 το όποιο της έδωσε ο ίδιος ο γκαλερίστας προκειμένου να το κρύψει όταν αντιλήφθηκε ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να τον ψάχνει - Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο Γιώργος Τσαγκαράκης
Έργα τέχνης και χρήματα που κατασχέσθηκαν στην γκαλερί του Γιώργου Τσαγκαράκη
Ανανεώθηκε πριν 2 λεπτά
6
Χειρουργήθηκε στο κεφάλι ο 7χρονος από τη Βέροια που δίνει μάχη για τη ζωή του - «Έπαιζε με άλλα παιδιά, σκόνταψε και έπεσε» λέει ο πατέρας του
Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι στο ΑΧΕΠΑ εξαιτίας των κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και στις 4 τα ξημερώματα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο όπου νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων
Το σημείο που βρέθηκε τραυματισμένος ο 7χρονος στη Βέροια
Το Gov.gr στη μάχη της απαγόρευσης πώλησης καπνικών και αλκοόλ σε ανηλίκους: Βήμα βήμα πώς θα γίνεται ο έλεγχος
Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στην εισαγωγή ψηφιακού συστήματος επαλήθευσης ηλικίας: η ταυτοποίηση της ενηλικότητας θα γίνεται μέσω των εφαρμογών Gov.gr Wallet και Kids Wallet
Αλκοόλ 17
Η μπίζνα με τα πλαστά έργα τέχνης στο Κολωνάκι - Τι ερευνά το ελληνικό FBI για τον γνωστό γκαλερίστα Γιώργο Τσαγκαράκη
Οι έρευνες του ελληνικού FBI, ξεκίνησαν πριν από περίπου δυο μήνες όταν έφθασαν οι πρώτες καταγγελίες στα γραφεία των αξιωματικών για τη διάθεση και γνησιότητα των πινάκων
Γιώργος Τσαγκαράκης: Η μπίζνα με τα πλαστά έργα τέχνης στο Κολωνάκι – Τι ερευνά το ελληνικό FBI για τον γνωστό γκαλερίστα 21