Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η δεύτερη φάση εξάπλωσης θα σημάνει πιο αυστηρά μέτρα

Κορονοϊός: Η δεύτερη φάση εξάπλωσης θα σημάνει πιο αυστηρά μέτρα

Τα τέσσερα αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα του κορονοϊού, τα οποία δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και ούτε συνδέονται με κάποιο από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, κάνουν πλέον τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκειμένου η χώρα να μην ζήσει το επόμενο διάστημα μέρες Ιταλίας και Κίνας.

Για να αποφευχθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο σημαίνει ευλαβική τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ, απ’ όλες τις ομάδες της κοινότητας είτε αυτές αφορούν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τις επαφές τους, που έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, είτε τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά.

Όπως εξηγεί στο newsit.gr ο καθηγητής κλινικής ιολογίας και μέλος του ΕΟΔΥ Γιώργος Σουρβίνος ακόμα δεν έχουμε μπει επίσημα στη δεύτερη πιο ανησυχητική φάση εξάπλωσης του κορονοϊού με τα ορφανά κρούσματα, όμως το λάθος και απροσεξία δεν αργούν μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου η καθημερινότητα θα δυσκολέψει για όλους.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της δεύτερης φάσης, ωστόσο φαίνεται πως βαδίζουμε. Τα τέσσερα κρούσματα που έχουν βρεθεί είναι μόνο η αρχή. Αν γενικευτούν περισσότερο τότε θα μπούμε στη δεύτερη, που σημαίνει πως δεν θα αποφύγουμε την ανακοίνωση των μεγάλων και επιβεβλημένων έκτακτων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σχετικά με το αν είναι η κατάλληλη στιγμή να απολυμανθούν σ αυτή τη φάση μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα και κάθε λογής χώροι, όπου καθημερινά γίνονται πόλος έλξης πολλών ατόμων, ο καθηγητής ιολογίας εξηγεί πως: «Η απολύμανση διαρκεί για περιορισμένο και συγκεκριμένο χρόνο μετά επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Δεν έχει νόημα σ αυτή την φάση, εκτός κι αν συνδυαστεί με γενική καραντίνα τύπου Ιταλία, όπου εμείς δεν βρισκόμαστε σ’ αυτή την φάση. Όταν βρεθούμε στο στάδιο αυτό ίσως γίνουν μεγάλης κλίμακας απολυμάνσεις».

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις