Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από τον Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς

εμβόλιο Θεμιστοκλέους

Ο Βασίλης Κικίλιας πήρε πρώτος το λόγο στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και για την εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού, όμως η είδηση ήρθε από τον Μάριο Θεμιστοκλέους. 

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε ότι από αύριο (22.01.2021) θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και οι πολίτες από 80 έως 84 ετών.

«Από αύριο στις 18:00, θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα των ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι για τις ηλικίες 80 έως 84 ετών», επεσήμανε ο Μ. Θεμιστοκλέους.

Click4more Κορονοϊός: 234 κρούσματα στην Αττική, 58 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της πανδημίας

Όπως είπε, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έφτασε στο 1,13 % καθώς έχουν εμβολιαστεί 123.077 άνθρωποι από την ημέρα που ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μάλιστα, χθες (20.01.2021) καταγράφηκε ρεκόρ εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η διευθύντρια του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα δεν έκρυψε ότι η μετάλλαξη του κορονοϊού προκαλεί ανησυχία, αλλά είναι θέμα προς διερεύνηση. Η μετάλλαξη που έχει καταγραφεί πλέον και στη χώρα μας απασχολεί πολύ τους επιστήμονες, αλλά, σημείωσε, εδώ βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση καθώς πήραμε έγκαιρα μέτρα και «είμαστε σε καλύτερη μοίρα από άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία» όπου εκτιμάται ότι το 20% των μεταδόσεων οφείλεται στην νέα μετάλλαξη.

Click4more Αττική: Εκεί βρίσκονται τα 234 νέα κρούσματα κορονοϊού

“Πρέπει να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα” σημείωσε, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να εφαρμόζονται τα μέτρα ατομικής ευθύνης όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις για όσο καιρό, ακόμα, χρειαστεί. Πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρξουν ενδείξεις πως τα εμβόλια δεν καλύπτουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. 

O Ταξίαρχος Αρίστος Περρής, υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα ανέλυσε τις φάσεις του σχεδίου για τον εμβολιασμό των κατοίκων των νησιών. Στα νησιά όπου οι κάτοικοι είναι λιγότεροι από 1.000 ο εμβολιασμός θα γίνει σε μια βάση. Στις 27 Ιανουαρίου θα γίνει εμβολιασμός στο Καστελόριζο. 

Ο Κικίλιας, ο Τσιόδρας και ο προβληματισμός 

Αρχίζοντας την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αφού έκανε γνωστό ότι μίλησε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, δεν έκρυψε ότι τα στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας “εξακολουθούν να μας προβληματίζουν”.

“Υπάρχει μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και καταγράφονται περίπου 440 κρούσματα ανά ημέρα. Η μέση ηλικία των νέων διαγνώσεων είναι τα 46 χρόνια” είπε ο κ. Κικίλιας ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 2.304 ενεργά κρούσματα στην Αττική και συνολικά στη χώρα 5.881.  

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η τήρηση των μέτρων παραμένει μονόδρομος και είπε ότι η επιβάρυνση των ΜΕΘ έχει περιοριστεί, καθώς τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη τα περίπου μισά κρεβάτια ΜΕΘ covid είναι πλέον κενά. 

Ευχαρίστησε επίσης τους πολίτες που δεν κινήθηκαν πολύ κατά τη διάρκεια των γιορτών και δεν υπήρξε η εκτόξευση κρουσμάτων που φοβούνταν οι ειδικοί. 

Δείτε την την ενημέρωση

 

Τα κρούσματα σήμερα 

Με τον τελευταίο απολογισμό, τα κρούσματα στη χώρα μας έφτασαν τις 150.000 και οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας τους 5.570.

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν ακόμη 509 νέες μολύνσεις. Παράλληλα ανακοινώθηκαν 25 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο ενώ 293 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Σήμερα ανακοινώνουμε 509 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 150479, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5813 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46236 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

293 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 205 (70.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1050 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 25 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5570 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3286 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις