Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η ινδική μετάλλαξη έφτασε και στην Αθήνα – Νόσησε 33χρονη

Κορονοϊός: Η ινδική μετάλλαξη έφτασε και στην Αθήνα – Νόσησε 33χρονη
Φωτογραφία αρχείου

Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Πρόκειται για μία γυναίκα αλλοδαπή, 33 ετών, που ζει στην Αττική και είχε ταξιδέψει στο Ντουμπάι. Μπήκε στην Ελλάδα με αρνητικό τεστ κορονοϊού και εμφάνισε συμπτώματα μετά την άφιξη της στη χώρας μας, χωρίς, όμως, να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, η 33χρονη δεν βρίσκεται πλέον σε καραντίνα και είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών της.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει: “Στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ταυτοποιήθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617.1 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία. Το κρούσμα ανιχνεύθηκε σε μαζική δειγματοληψία των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Πρόκειται για γυναίκα 33 ετών, αλλοδαπή, που ζει στην Αττική, με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή της και ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.
Το στέλεχος Β.1.617.1 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο κρούσμα φέρει και τις δύο μεταλλάξεις. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την  περιοχή δηλαδή  όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος”.

 

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες. Ο άνδρας, που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως. Αυτό που ανησυχεί τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα “ορφανό” κρούσμα, καθώς η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ινδική μετάλλαξη έχει στοιχεία από τις δύο πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορονοϊού, αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Η ινδική μετάλλαξη B.1.617

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Οκτώβριο. Σε λήψη 361 δειγμάτων κορονοϊού στην πόλη Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, 220 εμπεριείχαν την μετάλλαξη. Η B.1.617 φαίνεται πως έχει αρκετές υπό-μεταλλάξεις, ανάμεσα τους και τις E484Q και L452R, γι’ αυτό και έχει λάβει τον χαρακτηρισμό “διπλή μετάλλαξη”. Η πρώτη εκ των δυο (Ε484) περιγράφεται ως το ίδιο δραστική και ανθεκτική με εκείνες της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και της Βρετανίας,

Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί αντίστοιχα δείγματα της ινδικής μετάλλαξης σε 21 χώρες, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων GISAID, ενώ 103 κρούσματα στην Αγγλία έχουν ήδη ταυτοποιηθεί με την μετάλλαξη της Ινδίας. Σήμερα στην Βρετανία έχει επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων από και προς την Ινδία, παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη δεν προκαλεί ανησυχία στις ανώτατες υγειονομικές αρχές της χώρας και έχει χαρακτηριστεί απλώς ως “μετάλλαξη υπό διερεύνηση”.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και του Al Jazeera, η Ινδία ναι μεν επιχειρεί να καταπολεμήσει τον κορονοϊό με ένα μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στον αχανή πληθυσμό της, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή τα δεδομένα από δειγματοληψίες Covid 19 ανά την ινδική επικράτεια χαρακτηρίζονται πενιχρά: Μόλις 656 δείγματα της μετάλλαξης έχουν ανιχνευτεί μέχρι σήμερα, ενώ από την αντίστοιχη βρετανική υπάρχει ήδη ένα αρχείο 384.000 δειγμάτων παγκοσμίως.

Πόσο επικίνδυνη είναι;

Ο λοιμοξιωλόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Λιουζιάνα, Τζέρεμι Καμίλ, αναφέρει στο BBC, πως η ινδική μετάλλαξη μπορεί να βοηθήσει τον ιό ώστε να προσπεράσει την αντιβιοτική ασπίδα και να μολύνει τον οργανισμό. Όμως, σύμφωνα με τον Καμίλ, η συγκεκριμένη μετάλλαξη του κορονοϊού δεν δείχνει το ίδιο επικίνδυνη με την βρετανική που ήδη έχει εξαπλωθεί σε 50 χώρες. Ο ίδιος δηλώνει “δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλει η ινδική μετάλλαξη”.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις