Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα και αυτό προβληματίζει

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα και αυτό προβληματίζει

Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τη μετάλλαξη Όμικρον και την εικόνα του ΕΣΥ μίλησε στον Real FM 107,1 στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «τα νοσοκομεία είναι πολύ πιεσμένα» καθώς «δεν αποσυμπιέστηκαν καθόλου» από τους ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα. Μάλιστα καταγράφεται μια μικρή αύξηση κατά 10% στις ΜΕΘ το τελευταίο 15θημερο ενώ η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο φόρτο αναφορικά με το ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, όπως τόνισε, αναφορικά με τη διασπορά του κορονοϊού ανεβαίνουν περιοχές όπως η Κρήτη και τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν αυτό θα αποτυπωθεί και σε νοσηλείες.

Σε ερώτηση γιατί μένουν ψηλά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δηλαδή στους νεκρούς και τους διασωληνωμένους, τόνισε πως η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών.

Και πως ανεμβολίαστοι αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι το 90% των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους, ενώ ίδιο είναι το ποσοστό τους και στους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.

Τι προβληματίζει για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε «θα δούμε σε μερικές εβδομάδες πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον» αναφορικά με το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών.

Παράλληλα πρόσθεσε πως «είναι προβληματικό που η Όμικρον δεν έχει εκτοπίσει τη Δέλτα», ενώ κάποια ασθενείς ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια καθώς θεωρούν πως η νέα μετάλλαξη προκαλεί ήπια νόσηση.

«Δεν έχει γίνει κατανοητό ότι για τους ανθρώπους μεγάλης και ανεμβολίαστους οι επιπτώσεις είναι ίδιες είτε πρόκειται για την Όμικρον είτε για τη Δέλτα. Δεν είναι γρίπη ή συνάχι», προειδοποίησε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Με «βαριά καρδιά»

Για την παράταση των μέτρων κατά του κορονοϊού για ακόμη μια εβδομάδα τόνισε πως συμφώνησε και ο ίδιος με «βαριά καρδιά», καθώς -όπως είπε- τα μέτρα αφορούν ανθρώπους που χάνουν μεροκάματα για να προστατευτεί μια κατηγορία πολιτών που δεν ακούει τους γιατρούς και δεν εμβολιάζεται.

Πάντως ξεκαθάρισε πως αν δεν υπήρχαν τα μέτρα η διασπορά θα ήταν ανεξέλεγκτη και η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις