Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Η υποπαραλλαγή Όρθρος έφτασε στην Ελλάδα μετά την Κράκεν

Κορονοϊός: Η υποπαραλλαγή Όρθρος έφτασε στην Ελλάδα μετά την Κράκεν

Μετά την υποπαραλλαγή Κράκεν (επιστημονική ονομασία: ΧΒΒ.1.5) εντοπίστηκε στην Ελλάδα και η νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, «Όρθρος» (επιστημονική ονομασία: CH.1.1), αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Ο «Όρθρος», η υποπαραλλαγή CH.1.1 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού εντοπίστηκε και εξαπλώθηκε ραγδαία στη Βρετανία. Μετά την Κράκεν (με την επιστημονική ονομασία ΧΒΒ.1.5), το πρώτο κρούσματα του Όρθρου εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) της χώρας.

Τώρα, η υποπαραλλαγή Όρθρος εντοπίστηκε και στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ που δημοσιεύτηκε σήμερα (19.1.2023) Παρασκευή. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή CH.1.1 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα, την εβδομάδα από 9 Ιανουαρίου έως 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι και η υποπαραλλαγή Κράκεν εντοπίστηκε σε κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ειδικότερα, η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα, που σημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκε ακόμα ένα.

Η υποπαραλλαγή Όρθρος

Ο κορωνοϊός Όρθρος είναι μία υποπαραλλαγή της Όμικρον, ακριβώς όπως και η Κράκεν. Στις ΗΠΑ, η τελευταία εξαπλώνεται ραγδαία. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα διασπείρεται πιο γρήγορα από την CH.1.1 (τον Όρθρο). Δείχνει επίσης να υπερνικά πιο εύκολα και την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια ή/και η νόσηση.

Τα στοιχεία της UKHSA (Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας της Βρετανίας) υποδηλώνουν ότι η ΧΒΒ.1.5 (η Κράκεν) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 39% ταχύτερο απ’ ό,τι η μετάλλαξη BQ.1. Αντίστοιχα, η CH.1.1 (δηλαδή ο Όρθρος) έχει ρυθμό ανάπτυξης κατά 22% ταχύτερο. Ωστόσο στη Βρετανία η Κράκεν υπολείπεται σημαντικά του Όρθρου σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις