Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Κορονοϊός: Ιδιωτικά νοσοκομεία παραχωρούν κλίνες – «Τελεσίγραφο» Κικίλια σε ιδιώτες γιατρούς (video)

Όπως κάθε Τετάρτη, έτσι και σήμερα, 17.03.2021, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημέρωσε ζωντανά για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αλλά και τις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία που δοκιμάζει τη χώρα.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.465 (!) νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, περισσότερα από ποτέ δηλαδή, με την Αττική να «βράζει» ξανά με 1.701 από αυτά (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά την γεωγραφική κατανομή).

Οι 630 διασωληνωμένοι είναι επίσης ένα «μαύρο» ρεκόρ, καθώς σήμερα καταρρίφθηκε ο αριθμός 622 που είχε καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 2020…

Click4more: Μητσοτάκης στο CNN: Ανακοινώσεις για ελάφρυνση των μέτρων το επόμενο 48ωρο

Μαζί με τον υπουργό Υγείας βρέθηκε στην ενημέρωση και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου. «Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι βρισκόμαστε στην κρισιμότερη καμπή από το ξεκίνημα της πανδημίας», είπε ξεκινώντας ο Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας ειδική αναφορά στους 630 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Περιμένοντας το… τρέξιμο στους εμβολιασμούς

Ο υπουργός μίλησε για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο ΕΣΥ, λέγοντας πως στην Αττική όλοι δίνουν μια συγκλονιστική μάχη κάθε μέρα. «Θα κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε αυτή την συνεχιζόμενη κρίση και είμαι αισιόδοξος ότι το τέλος της κρίσης είναι κοντά, γιατί η πορεία των εμβολιασμών είναι το κλειδί, καθώς θα επιτευχθεί σύντομα ανοσία στις μεγαλύτερες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως έχουν γίνει ήδη 1.340.000 εμβολιασμοί.

Μάλιστα είπε ότι μόνο τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμούς, χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε ακόμα τον αριθμό των εμβολίων της Johnson & Johnson.

Στις 19.03.21 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες, στις 26.03.2021 για τις ηλικίες 70-74 και αρχές Απριλίου για τις ηλικίες 65-69.

Βάζει πλάτη ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία

Στην συνέχεια ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην κατάσταση του ΕΣΥ και τόνισε πως το σχέδιο έκτακτης ανάγκης περνά στην επόμενη φάση στην Αττική.

Όλη η Ελλάδα είναι και πάλι ένα ενιαίο σύστημα. Όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών. Συνολικά ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί παραχωρεί στην Αττική άλλες 550 κλίνες, οι οποίες είναι οι εξής:

Πρώτον, 450 Non Covid και αναλυτικά:

Το Hellenic Health Care Group άλλες 300 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Το ΙΑΣΩ ΑΕ Group άλλες 100 κλίνες με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Αθηνών άλλες 50 με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Δεύτερον, 100 κλίνες Covid και αναλυτικά

Ο Όμιλος Ευρωκλινική Αθηνών 60, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Ο Όμιλος Βιοιατρική 40, με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τους.

Προτίθενται δε, άλλες 10 ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Παραχωρούνται στο ΕΣΥ και φτάνουμε έτσι από τις 130 στην Αττική, στις 140

Επιπλέον, ο Ερυθρός Σταυρός, δυναιμκότητας 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο all Covid. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, ενσωματώνεται στο ΕΣΥ το Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, που διαθέτει 220 κρεβάτια για non Covid περιστατικά και τμήμα επειγόντων περιστατικών και μπαίνει στης εφημερίες του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας παραδίδει αύριο στο ΕΣΥ 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου.

Το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί επιπλέον με 10 πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.

48 ώρες προθεσμία σε ιδιώτες γιατρούς να «βάλουν πλάτη» αλλιώς επίταξη υπηρεσιών!

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του ΕΣΥ έχουν δώσει μια τεράστια μάχη και συμπλήρωσε: «Όπως ξέρετε, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το ΕΣΥ και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μας.

Είναι μάχη για την ανθρώπινη ζωή, είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Το ζητάω ξανά και σήμερα. Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σας χρειάζεται κι έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση κι αν τουλάχιστον 200 ιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό της χώρας την λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ».

Τι είπε ο Παπαευσταθίου

Δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση στο ΕΣΥ ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο. Ανέφερε ότι σε ένα χρόνο covid οι διακομιδές σε όλη την χώρα έφτασαν τις 61.000 και έγιναν 100 αεροδιακομιδές, ενώ τις τελευταίες 17 μέρες έγιναν 7.500 διακομιδές εκ των οποίων 3.700 στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά περισσότερες από 200 διακομιδές στην Αττική.

Σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ covid είπε ότι συνεχώς προστίθενται στο σύστημα νέες και γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν οι ανάγκες.

Παρακολουθούμε την εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλους τους ασθενείς στο Σύστημα Υγείας, είπε ο κ. Παπαευσταθίου. Παρά την κρισιμότητα της κατάσταση θα μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι κατέληξε.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση Κικίλια όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Φωτογραφίες από: YouTube.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις