Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – Ηλίας Μόσιαλος: Όχι σε lockdown τα Χριστούγεννα – Ποια νέα μέτρα προτείνει

Κορονοϊός - Ηλίας Μόσιαλος

Ασπίδα για τη μετάλλαξη Όμικρον είναι η τρίτη δόση του εμβολίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος τόνισε ότι η επέλασή της θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους, καθώς ήδη κυριαρχεί σε χώρες της Ευρώπης και απειλεί και την Ελλάδα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN, o Ηλίας Μόσιαλος σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι, για την ώρα, ο άγνωστος «Χ» για τους επιστήμονες, με τα πρώτα δεδομένα να δείχνουν πως πρόκειται για μια παραλλαγή με αυξημένη μεταδοτικότητα, που προκαλεί όμως πιο ήπια κρούσματα. Ωστόσο τόνισε ότι οι δύο δόσεις εμβολίου φαίνεται να μην προστατεύουν τόσο πολύ από μια ήπια νόσο και επισήμανε τη σημασία της τρίτης δόσης.

«Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα διάφορες χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο, το ερώτημα για την Όμικρον παραμένει σε ό,τι αφορά την ηπιότητα της νόσου που προκαλεί, σε σχέση με τη Δέλτα, διότι -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.

«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει». Η τρίτη δόση χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί ήπια είναι δεδομένο».

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και οι φόβοι για νόσηση γιατρών

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι θα κολλήσουν ταυτόχρονα επειδή η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων σε μια χώρα όπως η δική μας, καθώς το ποσοστό ανεμβολίαστων παραμένει υψηλό ενώ μπορεί να κολλήσουν μαζικά και πολλοί γιατροί.

Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή, το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα.

Το σημαντικότερο μέτρο η μάσκα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, πως η μετάλλαξη Όμικρον θα κυριαρχήσει και στην Ελλάδα και θα αντικαταστήσει τη Δέλτα, για αυτό πρέπει να παρθούν νέα και δραστικά μέτρα, άμεσα.

Αν επιβληθεί η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, τότε αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση της ΚΝ95, την οποία θα παρέχει ο εργοδότης.

Επίσης, ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε σαν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επομένως δεν υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε lockdown ενόψει Χριστουγέννων.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις