Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» Θεοδωρίδου για τους εφήβους και την παχυσαρκία

εμβολιασμός παιδιά
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να πείσει ακόμα άλλον έναν να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, ώστε αυτή η πανδημία να γίνει σύντομα παρελθόν, τόνισε στην ενημέρωση της Δευτέρας, 19.07.2021, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι το εργαστήριο των μεταλλάξεων δεν είναι οι εμβολιασμένοι αλλά οι ανεμβολίαστοι.

Η Θεοδωρίδου για τους εφήβους και την παχυσαρκία

Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού – έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους – είπε ότι σ’ αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη στην οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν για τον κορονοϊό. Από αυτούς το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορονοϊό.

Click4more: Εκτόξευση της μετάλλαξης Δέλτα – Στα 466 τα κρούσματα – «Πνίγονται» Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη και Ρέθυμνο

Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 25% των εφήβων είναι παχύσαρκοι, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου η οποία τόνισε πως «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως όργανο που παράγει πλήθος ουσιών και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το μεταβολισμό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να αρχίσουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας τα παιδιά 12 ως 15 ετών – τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά – η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».

Φάκελος τρίτη δόση εμβολίου

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου, η κυρία Θοδωρίδου είπε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου. Όμως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.

Σε ακόμη μία ερώτηση που αφορούσε το ποσοστό των εμβολιασμένων οι οποίοι ασθενούν και νοσηλεύονται, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως είπε η ίδια πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

«Κανένα εμβόλιο δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα»

Μεγάλο μέρος της ενημέρωσής της, αφιέρωσε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο, τονίζοντας ότι «ο ρόλος των λειτουργών της εκκλησίας θα δώσει μία ώθηση ώστε να υποχωρήσουν οι φόβοι των πιστών και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό». Η Εκκλησία στηρίξει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια του εμβολιασμού, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και απάντησε σε ορισμένα ερωτήματα που θέτονται από την πλευρά όσον αρνούνται να εμβολιαστούν.
Ρουμανία

Απαντώντας στο ερώτημά αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια που προέκυψαν μετά από την χρήση εμβρυικών κυττάρων, από κυήσεις που διεκόπησαν, η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι «κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής».

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι πειραματικά τα εμβόλια, εξήγησε ότι έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί αυστηρά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Τέλος, μιλώντας για την τεκνοποίηση, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός κατά την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει, αλλά ούτε και κατά την κύηση ή το θηλασμό.

Θεμιστοκλέους: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για κατ’ οίκον εμβολιασμό

Ανοίγει εν τω μεταξύ αύριο η πλατφόρμα έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να δηλώσουν τους ασθενείς – πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για κατ’ οίκον εμβολιασμό.

Η πιστοποίηση για την ένταξη στο πρόγραμμα εμβολιασμού των ατόμων με δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχέιρησης “Ελευθρία”, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.

Click4more: Κορονοϊός: 720 νέα κρούσματα στην Αττική – 221 στην Κρήτη – Όλος ο χάρτης της διασποράς

Επίσης, από αύριο οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι.

Πρόσθεσε ότι σήμερα η μέρα αναμένεται να κλείσει κοντά στους 85.000 εμβολιασμούς. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις