Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: “Κλειδί” η διασπορά το φθινόπωρο – Ανησυχία για τις δομές φιλοξενίας

Κορονοϊός: “Κλειδί” η διασπορά το φθινόπωρο – Ανησυχία για τις δομές φιλοξενίας

Οι υπεύθυνοι στις δομές πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Πάνω από 3.300 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο κορονοϊός ξεπέρασε πάλι τα 200 κρούσματα σήμερα, πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου και η αγωνία για το πως θα εξελιχθεί το φθινόπωρο και στη συνέχεια τον χειμώνα είναι έκδηλη.

Η επιστροφή από τις διακοπές κυρίως των νέων, το άνοιγμα των σχολείων, οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι μερικά μόνο από αυτά που θα μας κάνουν δύσκολη τη ζωή τους επόμενους μήνες καθώς ο κορονοϊός έχει αποδείξει πως δεν αστειεύεται.

Click4more: Κορονοϊός: Θλιβερή πρωτιά και πάλι για την Αττική – Πως κατανέμονται τα κρούσματα

Παράλληλα ανησυχία υπάρχει και για τις κλειστές δομές φιλοξενίας καθώς το παράδειγμα στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι δείχνει πως ο κορονοϊος είναι θανατηφόρος να καταφέρει και παρεισφρήσει σε αυτές.

Για το θέμα αλλά και για την πορεία που ακολουθεί ο κορονοϊός μίλησε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ο καθηγητής μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος σε μια πρόβλεψη για τις επόμενες ημέρες τόνισε πως: «Έχουμε ένα σταθερό αριθμό κρουσμάτων και ευτυχώς δεν έχουμε ραγδαία αύξηση συνεπώς είναι μια κατάσταση ελεγχόμενη. Από τη άλλη έχουμε αυτές τις συρροές σε διάφορους χώρους στο γηροκομείο σε διαφορές δομές και δείχνουν τη δυνατότητα του ιού να διασπείρεται μέσα στον πληθυσμό. Και αυτό είναι το ανησυχητικό και μπορεί να κάνει ένα ξέσπασμα του ιού».

Στην ερώτηση που μπορούμε να δούμε εξάρσεις στο επόμενο διάστημα: «Εγώ θα έλεγα γενικά στις κλειστές δομές. Μέχρι τώρα είχαμε καταφέρει τα γηροκομεία ή άλλες δομές με φιλοξενούμενους να είναι ελεύθερες covid-19. Ξαφνικά βλέπουμε δυο τρία τέτοια περιστατικά και μάλιστα με συρροή κρουσμάτων εκεί μέσα. Σε μια κλειστή δομή να υπάρχουν δύο κρούσματα δεν είναι τόσο ανησυχητικό από το να εντοπιστούν 30.

Click4more: Κορονοϊός: Άνδρας στην Ξάνθη βρέθηκε ξανά θετικός μετά από 4 μήνες

Οι υπεύθυνοι αυτών των δομών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηροί στην τήρηση των μέτρων. Επίσης δεν θα ήθελα να δω ξαφνικά κρούσματα σε ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες που θα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης του κορονοϊού από τη νεολαία. Γι’ αυτό τους κάνουμε έκκληση να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα θα νοσήσουν πολύ βαριά

Κορονοϊός: Πάνω από 3.300 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την πορεία τους επιδημίας τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3.386 ενεργά κρούσματα στη χώρα, με βάση τα στοιχεία από τους ελέγχους ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 262.

Αναλυτικά, από τις 25 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η επιδημία έως τις 30 Αυγούστου, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στα 10.134, τα 3.386 είναι ενεργά, ενώ 5.153 άνθρωποι ανέρρωσαν στο σπίτι και 1.333 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Click4more: Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η χρήση μάσκας – Να μην ακούμε τους ψευδοεπιστήμονες

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους το τελευταίο δίμηνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου έως την 30 Αυγούστου, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 199.034 έλεγχοι, καταγράφηκαν 8.862 παραβάσεις (δηλαδή ποσοστό 4,52%), ενώ κόπηκαν 9.651 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.856.840 ευρώ και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 3.330 ημερών για υπεράριθμους πελάτες και 228 ημερών για μη τήρηση ωραρίου, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ειδικά στις πύλες εισόδου, από την 1-7-2020 έως την 30-8-2020 η εικόνα από τους στοχευμένους ελέγχους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, σε σύνολο 3.239.194 εισερχομένων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν 406.857 έλεγχοι και επιβεβαιώθηκαν 853 κρούσματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι ήταν στοχευμένοι με την έννοια ότι γίνονταν τεστ σε άτομα που είχαν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς, με βάση τα διεθνή στοιχεία για την πορεία της νόσου.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις