Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Κορονοϊός: «Κλειδί» ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Κορονοϊός: «Κλειδί» ο εμβολιασμός στους άνω των 60 ετών

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού μαίνεται στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται την τελευταία εβδομάδα κατά 50%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων,  Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Πέμπτης (11.11.2021).

Τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού ξεπερνούν τις 47.000 στη χώρα μας, με αποτέλεσμα η πίεση στο ΕΣΥ να αναμένεται να συνεχιστεί για άλλες δύο με τρεις εβδομάδες.  Η κα Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι πλέον ο πιο σημαντικός παράγοντας της πανδημίας στη χώρα μας είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.
Ως παράδειγμα, ανέφερε τη Δυτική Αττική όπου σε γενικές γραμμές παρατηρούνται πολλά κρούσματα και χαμηλή κατά μέσο όρο εμβολιαστική κάλυψη. Όμως, στην περιοχή αυτή δεν βλέπουμε αύξηση νοσηλειών και θνητότητας, γιατί έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη στους 60 ετών και άνω.

Τι περιμένουν οι ειδικοί την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, τα κρούσματα βαδίζουν στην προδιαγεγραμμένη πορεία, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το περασμένο Σάββατο (06.11.2021) δεν έχουν προλάβει να δώσουν αποτελέσματα. «Θα δούμε όμως τα θετικά τους αποτελέσματα από την επόμενη εβδομάδα» υπογράμμισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Από κει και πέρα, είναι θετικό ότι βλέπουμε να υπάρχει μια μικρή πτώση του αριθμού αναπαραγωγής τις τελευταίες τρεις ημέρες» σημείωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής για το «Rt», τονίζοντας ότι «η μικρή πτώση του Rt πριν μπουν στο σύστημα τα αποτελέσματα των μέτρων, οφείλεται σε αλλαγή συμπεριφοράς».

«Είναι μεγαλύτερη η συνειδητοποίηση του πληθυσμού ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα» συμπλήρωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

 

Εικόνα… Μαΐου στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 503 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 416 (82.7%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 87 (17.3%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει των ΜΕΘ 3.387 ασθενείς.

Click4more: Κορονοϊός: Κάποιοι έσπευσαν, κάποιοι ούτε κατά διάνοια – Αποκαλυπτικά τα ηλικιακά στοιχεία στα νέα ραντεβού εμβολιασμών

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 431 (ημερήσια μεταβολή +0.47%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 395 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία φορά που οι διασωληνωμένοι είχαν ξεπεράσει τους 500 ήταν στις 29 Μαΐου, όταν ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 510 ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας, 1.497 κρούσματα και 29 νεκρούς.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις