Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς: «Καταρρέουμε! Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τους ιδιώτες;»

κορονοϊός Γαλλία

Μεγάλη πίεση δέχεται το ΕΣΥ καθώς καλείται να διαχειριστεί το νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων – σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα – θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα. Γιατροί, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για κατάρρευση των νοσοκομείων και ζητούν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία περιέγραψαν με ιδιαίτερα μελανά χρώματα ο διευθυντής Πνευμονολογικού στο «Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός και ο διευθυντής της Πνευμονολογικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (10/11) στον ΣΚΑΪ. «Το σύστημα έχει φθάσει στα όριά του και δεν αν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά ο Αδαμάντιος Χλωρός. 

«Λαμβάνονται μέτρα, και σωστά μερικές φορές, γίνονται και πολλά λάθη, αλλά (τα σωστά μέτρα λαμβάνονται) με μεγάλη καθυστέρηση όταν το κακό έχει γίνει… Ακούω ότι είναι στο τραπέζι (η επίταξη γιατρών) και να γίνει, δε μού λέει κάτι αυτό» δήλωσε ο Αδαμάντιος Χλωρός. 

Ο διευθυντής Πνευμονολογικού στο «Παπανικολάου» άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν ασθενείς στο προαύλιο και εξήγησε γιατί οι ιδιώτες γιατροί θα έπρεπε να είχαν κληθεί πριν από καιρό. «Όταν θα επιστρατεύσεις γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα θα χρειαστεί αρκετό, μεγάλο καιρό, προσαρμογής, 1 με 3 μήνες, γιατί αυτό που θα κάνουν θα είναι πολύ διαφορετικό στο νοσοκομείο. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει πριν από καιρό. Ασφαλώς και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους έπρεπε να τα έχουμε πάρει εδώ και καιρό» ανέφερε. 

«Έχουμε γύρω στις 800.000 μολύνσεις στην Ελλάδα» είπε ο Αδαμάντιος Χλωρός και εξήγησε: «Αν τα πάρουμε κατά ηλικία 1 θάνατος συμβαίνει στους 41.000 κάτω των 18 ετών, περίπου 120 θάνατοι στους έως 40 ετών, 1 στους 100 περίπου θα πεθάνει από αυτούς που είναι 40 με 65 ετών και 1 στους 7 στους άνω των 65». Υπογράμμισε δε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν στοχευμένα μέτρα με υποχρεωτικότητα, όχι μόνο κίνητρα. 

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Πότε θα φτάσουμε στη συλλογική ανοσία

Η συλλογική ανοσία, όπως ανέφερε ο πνευμονολόγος, θα επιτευχθεί όταν κάποιοι θα εμβολιάζονται και κάποιοι θα νοσούν και θα φθάσουμε το 90% συλλογικά, δηλαδή θα εμβολιάσεις τους πιο ευπαθείς και τους νεότερους θα τους αφήσεις να κινηθούν. «Αν εμποδίζεις τις μολύνσεις σε αυτούς που δεν κινδυνεύουν, δηλαδή στα νεότερα άτομα, τότε δε θα πετύχεις πότε τη συλλογική ανόσια επειδή όμως το πράγμα κυλίεται, δηλαδή εμβολιάζεται κάποιος και σε έξι μήνες είναι έτοιμος να μολυνθεί και να νοσήσει αρά τι γίνεται; Κάποιοι θα συνεχίσουν να μεταδίδουν και η πανδημία θα παρατείνεται επ’ αόριστον», σημείωσε. 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στους άνω των 65

Πρότεινε επίσης την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους πολίτες άνω των 65 ετών. «Ή θα τους κλείσουμε μέσα στα σπίτια τους 64 – 65 να μην έχουν επαφή με τους νεότερους που μπορεί να τους μεταδώσουν -που δεν γίνεται- ή θα τους εμβολιάσουμε» ανέφερε. «Ένας με δύο φύγανε από τη ζωή λόγω εμβολιασμού; 16.000 έχουν φύγει από τον ιό» σχολίασε. 

Ένταξη των ιδιωτών με καθολικό τρόπο

Στο ίδιο μήκος κύματος δυστυχώς ήταν και οι δηλώσεις του διευθυντή της Πνευμονολογικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργου Μπουλμπασάκου. «Επιβεβαιώνονται όλα τα στατιστικά μοντέλα βλέπουμε την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ μπορεί να είναι στο ‘παρά πέντε’ η πιθανή κατάρρευση του συστήματος, θα καταρρεύσει αν δεν γίνουν ενέργειες» προειδοποίησε. 

«Πρώτο βήμα, η επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού. Θα πρέπει να εξετάσουμε μέσω της επιτροπής βιοηθικής και τον υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό. Αυτό είναι το καθοριστικό βήμα, αλλά ας ξεκινήσουμε τουλάχιστον με επέκταση της υποχρεωτικότητας. Ενίσχυση του ΕΣΥ για να μην καταρρεύσει, όχι με τις επιτάξεις, αλλά με την ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας με πλήρη και καθολικό τρόπο» είπε ο Γιώργος Μπουλμπασάκος. 

«Εμείς θα καταρρεύσουμε σε λίγο μετά από 2 χρόνια (πανδημίας)» προειδοποίησε δε. «Λείπουν 7.000 άτομα από το υγειονομικό σύστημα που δε θελήσανε (και κακώς) να εμβολιαστούν. Έχουμε την πολυτέλεια να μη χρησιμοποιούμε τις ιδιωτικές δομές υγείας και τους άξιους συναδέλφους;» διερωτήθηκε. 

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις