Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας μέσω του newsit.gr από Έλληνες εγκλωβισμένους στο Περού!

Κορονοϊός: Κραυγή αγωνίας μέσω του newsit.gr από Έλληνες εγκλωβισμένους στο Περού!

Σε “εφιάλτη” μετατράπηκε το ταξίδι στο Περού για δυο Έλληνες ταξιδιώτες, οι οποίοι από την Δευτέρα παραμένουν “όμηροι” του κορονοϊού στην πόλη Κούσκο, αφού οι αρχές της χώρας εξαιτίας της πανδημίας έχει αναστείλει τις πτήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Οι δυο νέοι μέσω του newsit.gr κάνουν έκκληση προς το υπουργείο εξωτερικών και τις πρεσβείες σε Ελλάδα και Περού, προκειμένου να βρεθεί γρήγορα μια λύση, καθώς εκτός από εκείνους εγκλωβισμένοι στην ίδια πόλη παραμένουν συνολικά 37 Έλληνες.

Το θέμα έχει απασχολήσει στο σύνολο της και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς στη χώρα των Ίνκας αυτή την περίοδο έχουν ξεμείνει πάνω από 10.000 Ευρωπαίοι. Η Περουβιανή κυβέρνηση στην προσπάθεια της να περιορίσει το συντομότερο την εξάπλωση του κορονοϊού, προχώρησε αρκετά νωρίς στην εφαρμογή σκληρών μέτρων, αν και μέχρι χθες μετρούσε τουλάχιστον 145 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κανέναν θάνατο από τον ιό.

Όπως εξηγεί η Δήμητρα Σακκελάρη στο newsit.gr, η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς όπως τους ενημερώνουν η επιστροφή στην Ελλάδα υπολογίζεται για τουλάχιστον μετά από ένα μήνα:

«Eίχαμε κλείσει να έρθουμε για διακοπές, πριν συμβούν όλα αυτά, με το ξέσπασμα του κορονοϊού. Μάλιστα πριν ταξιδέψουμε στις 4 Μαρτίου όλες οι αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούσαν τις πτήσεις τους κανονικά. Μέχρι τις 14 του μηνός, που ήμασταν στο Μάτσου Πίτσου, όλα κυλούσαν φυσιολογικά. Όταν γυρίσαμε όμως στην πόλη Κούσκο εκεί αγρίεψαν ξαφνικά τα πράγματα, καθώς μας ανακοίνωσαν ότι κλείνουν τα πάντα», αναφέρει η Δήμητρα Σακκελάρη.

Και συνεχίζει: «Με μιας ανέστειλαν όλες τις πτήσεις τις εσωτερικές και κυρίως τις εξωτερικές, με αποτέλεσμα να μείνουμε εγκλωβισμένοι εδώ. Την ημέρα της ανακοίνωσης φοβάμαι να περιγράψω τι έγινε. Μας έπιασε τρόμος και εξακολουθεί γιατί σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει, οι εσωτερικές πτήσεις έκλεισαν για 15 ημέρες και του εξωτερικού για ένα μήνα. Όλη την ημέρα την βγάλαμε στο αεροδρόμιο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε μια θέση για Λίμα, όπου δυστυχώς δεν καταφέραμε. Η επιστροφή μας έτσι κι αλλιώς ήταν προγραμματισμένη για την ημέρα εκείνη».

Χωρίς να χάσουν χρόνο οι δυο επαγγελματίες φωτογράφοι Δήμητρα Σακκελάρη και Γιώργος Βουρσούκης, ξεκίνησαν να επικοινωνούν με τις πρεσβείες σε Ελλάδα και Περού, προκειμένου άμεσα να βρεθεί μια λύση: «Πιέζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όπως μάθαμε αυτή την στιγμή είμαστε εδώ πάνω από 10 χιλιάδες Ευρωπαίοι και άλλοι 35 Έλληνες. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους, έχουν κλείσει τα πάντα και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να γυρίσουμε στο σπίτι. Εδώ που είμαστε μόνο αεροπορικώς μπορούμε να γυρίσουμε στη Λίμα γιατί οδικώς είναι πάρα πολύ μακριά. Καμία αεροπορική εταιρεία δεν μας προειδοποίησε για τίποτα. Όλα έγιναν ξαφνικά».

Σε μια προσπάθεια του να αναχαιτίσει την εξάπλωση της επιδημίας ο πρόεδρος του Περού Μάρτιν Βισκάρα, έκτος από τον περιορισμό των μετακινήσεων στις άκρως απαραίτητες, κήρυξε χθες και  απαγόρευση της νυκτερινής κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα:

«Το κλίμα είναι περίεργο το βράδυ κάνει κρύο το πρωί ζέστη, ενώ η πόλη είναι σε τέτοιο υψόμετρο, όπου υπάρχει θέμα με το οξυγόνο. Έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στις πρεσβείες. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, με το ζόρι μπορούμε να πάμε στο σούπερ μάρκετ να πάρουμε λίγα πράγματα, προκειμένου να μαγειρέψουμε κάτι να φάμε εδώ σε μια μικρή κουζινούλα στο hostel που μένουμε. Υπάρχει παντού στρατός στους δρόμους που σου φωνάζει να γυρίσεις πίσω. Τα μέτρα είναι αυστηρά, είναι λες και δεν τους ενδιαφέρουμε. Κρίμα κάτι πρέπει να γίνει και γρήγορα».

Εκτός όμως από το άγχος της επιστροφής οι δυο νέοι έχουν και τους δικούς τους ανθρώπους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ανησυχήσει και προσπαθούν να τους βοηθήσουν: «Η αλήθεια είναι πως έχουμε καθημερινά επαφή μαζί τους και προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε γιατί όπως και να το κάνεις έχουν τρομάξει. Το ίδιο έχει συμβεί και με μας γιατί στο μήνα που λένε πως θα επιτραπούν οι πτήσεις, δεν ξέρουμε πως θα είναι τα πράγματα εδώ. Γι αυτό καλούμε τους κυβερνητικούς παράγοντες της χώρας μας να κάνουν ό,τι μπορούν για τον επαναπατρισμό μας, τώρα που είναι ακόμα νωρίς».

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις