Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μαρία Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο δεν μπορεί να χτίσει τείχος ανοσίας και δεν θα σταματήσει τη μετάδοση του ιού

«Νοίκιαζαν» άστεγο για να κάνει στη θέση τους το εμβόλιο - Έρευνα για να διαπιστωθεί αν το είχε κάνει και άλλες φορές
Φωτογραφία αρχείου

Δείτε την καθιερωμένη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς από το υπουργείο Υγείας, που είχε αναβληθεί χθες, Δευτέρα (31.01.2022).

Όπως κάθε εβδομάδα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα.

“Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό”, είπε η κα Θεοδωρίδου. 

Και συνέχισε: “Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της”. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.

“Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA. Σκεπτικοί είναι οι επιστήμονες για το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη”.  

Η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Σημείωσε επίσης ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού. «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη», υπογράμμισε.

Για το σύνδρομο long covid ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. 

Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, στη χώρα μας έχουν γίνει 19.400.000 εμβόλια και 7.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση.

Επίσης τόνισε πως για την αναμνηστική δόση οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 5.816.000 και όσοι ήδη την έχουν κάνει, ανέρχονται σε 4.880.000 (83,8%), ενώ μαζί με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, φτάνουν το 87,2% των δικαιούχων.

Ακολούθως δήλωσε ότι 230.000 πολίτες άνω των 60% έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Επισήμανε πως στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατ’ οίκον από την αρχή του προγράμματος έχουν γίνει 110.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 75.000 έχουν κάνει το ένα εμβόλιο.

Τέλος, είπε ότι το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται καθώς θα γίνουν 12.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για το εμβόλιο Novavax, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 474.000 δόσεις. Οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα είναι 168.000 δόσεις. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις