Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Κορονοϊός: Νέα δικογραφία για τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» και για αναρτήσεις με fake news

Κορονοϊός: Νέα δικογραφία για τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» και για αναρτήσεις με fake news
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Δικογραφίες σχηματίζονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για δεκάδες άτομα για τα fake news σχετικά με τον κορονοϊό και τα εμβόλια που διακινούνται ευρέως στο ίντερνετ.

Οι αρχές αξιοποίησαν καταγγελίες για ιστοσελίδα που διακινούσε fake news σχετικά με την πανδημία και καλούσε σε ανυπακοή στα μέτρα που λαμβάνονται.

Πρόκειται για τους «Έλληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», που πριν λίγο καιρό είχαν βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο για ψεύτικες ειδήσεις.

Μετά από επικοινωνία με τους εμπλεκομένους παρόχους ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως έγινε έρευνα στα σπίτια τους κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση, για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία.

Επίσης, έγινε έρευνα και για αναρτήσεις στα social media που καλούν πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκες και να μην δίνουν στα παιδιά μάσκες για να πάνε στο σχολείο. Και σε αυτή την περίπτωση σχηματίστηκε δικογραφία και για τους ανθρώπους που έκαναν τις καταγγελλόμενες αναρτήσεις.

Δείτε αναλυτικά το δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις, διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την πανδημία κορονοϊού και σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά 20 ατόμων, για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών.

Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων. Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις