Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Πρώτη μέρα στο λιανεμπόριο με τους ανεμβολίαστους – «Είναι σαν να είμαστε κλειστοί»

Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Πρώτη μέρα στο λιανεμπόριο με τους ανεμβολίαστους – «Είναι σαν να είμαστε κλειστοί»

Νέα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Σάββατο 6 Νοεμβρίου, για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και θέλουν να κάνουν τις αγορές του. Οι ανεμβολίαστοι καταναλωτές θα πρέπει πλέον αν επιθυμούν να επισκεφθούν κάποιο κατάστημα να έχουν κάνει rapid test, διαφορετικά θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από κάποια επιχείρηση που διατηρεί την μέθοδο του click away. 

Το newsit.gr, βρέθηκε στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας και συνομίλησε με ιδιοκτήτες καταστημάτων και υπαλλήλους για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Η ανησυχία που εκφράζουν, για τα νέα δεδομένα που έφερε ακόμα μια φορά η πανδημία στο λιανεμπόριο, είναι μεγάλη. 

Ο κ. Κωνσταντινίδης ιδιοκτήτης καταστήματος στην Ερμού μας λέει ότι, «ακόμα είναι νωρίς για να έχουμε εικόνα. Είναι δύσκολο και υπάρχουν πολλές  αντιδράσεις. Κάποιες ηλικιωμένες, για παράδειγμα, δεν ξέρουν, δεν το καταλαβαίνουν. Ήρθε μια κυρία με ένα rapid test πέντε ημερών και λέει αυτό έχω θα μπω».

Και συνεχίζει λέγοντας: «τα μικρά μαγαζιά δεν μπορούν να έχουν κόσμο στην πόρτα, νομίζω θα τους αποτρέψει από το να ψωνίζουν. Άλλοι πάλι, μας ζητούν να τους βγάλουμε τα πράγματα στην είσοδο, όσοι δεν μπορούν να μπουν». 
Ο ίδιος, θεωρεί ότι θα πέσει σημαντικά η πελατεία στο μαγαζί, ενώ μας πληροφορεί ότι χθες ψώνισαν πολλοί που ήταν ανεμβολίαστοι.

«Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα, αλλά δεν είμαστε πολυκαταστήματα να βάζουμε security στην είσοδο» τονίζει.

Η κ. Ζαφειράτου, ιδιοκτήτρια σε κατάστημα με υφάσματα, λέει με απόγνωση ότι «δεν υπάρχουν λόγια, η οικονομία θα πάει ακόμα πιο κάτω. Είμαι ένα άτομο σε όλο το μαγαζί, δεν γίνεται να τα κάνω όλα».

Η Έλενα είναι υπάλληλος καταστήματος με ρούχα, στην οδό Διομειας, «είναι σαν να είμαστε κλειστοί με αυτά τα μέτρα» επισημαίνει και προσθέτει ότι είναι  πολύ δύσκολο και αγχωτικό για αυτήν γιατί είναι μόνη της στο μαγαζί και πρέπει και να ελέγχει και να εξυπηρετεί τους πελάτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μας αναφέρει από χθες όπου μια κυρία, πελάτισσα της είπε: «εμένα δεν θα με ελέγξεις, της εξήγησα ότι δεν γίνεται και μου απαντάει εντάξει θα μου τα φέρνεις στην πόρτα… Κάτι που επίσης δεν γίνεται».
Τέλος, την δική της ανησυχία για το κατάστημά της στην οδό Νίκης στο κέντρο της Αθήνας μας εκφράζει η Ζωή Ράγγαβη. «Δυσκολεύεται ο κόσμος, δεν ξέρω πώς θα δουλέψει το λιανεμπόριο, τηρήσαμε όλα τα μέτρα, είμαστε πολύ σωστοί. Πρέπει να καταλάβουν ότι ζουν πάρα πολλές οικογένειες από το λιανεμπόριο και πρέπει να το προσέξουν», υπογραμμίζει.

«Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο, το μαγαζί μου απευθύνεται σε νέους», λέει προβληματισμένη. Και συνεχίζει: «ακόμα και οι τουρίστες δυσανασχετούν με όλο αυτό». «Θα κλείσει το λιανεμπορίου, θα διαλυθεί, πόσο να αντέξει μια μικρομεσαία επιχείρηση», καταλήγει. 

Να σημειωθεί, ότι σε πολλά καταστήματα της Αθήνας, παρατηρήθηκαν ουρές έξω από την είσοδο, λόγω των εξονυχιστικών ελέγχων που γίνονται στους πελάτες, πριν μπουν στον εσωτερικό χώρο, όπως στην περίπτωση του ΙΚΕΑ.

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις