Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Κορονοϊός: Όλοι «βλέπουν» τρίτο και πιο δύσκολο κύμα από τον Ιανουάριο

Κορονοϊός: Όλοι «βλέπουν» τρίτο και πιο δύσκολο κύμα από τον Ιανουάριο

Δεδομένο φαίνεται πως θεωρείται από πολλούς ειδικούς το τρίτο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού. Ένα κύμα που θα έρθει μετά την Πρωτοχρονιά και θα είναι πιο ισχυρό από τα προηγούμενα δυο.

Δεν ήταν μόνο η Ματίνα Παγώνη που προειδοποίησε για τρίτο κύμα τον Ιανουάριο. Το ίδιο είπαν τόσο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης όσο και ο Νίκος Σύψας. Ο δεύτερος ζήτησε το πάθημα του Οκτωβρίου να μας… γίνει μάθημα, ώστε ο κορονοϊός να περιοριστεί όσο είναι δυνατόν αυτό.

Click4more Πέτσας: Θα έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες

«Προφανώς θα υπάρξει τρίτο κύμα κορονοϊού», εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Όπως εξήγησε, το κύμα που σαρώνει τώρα τη χώρα, θα συνεχιστεί. Εκτίμησε ότι ίσως άμεσα θα υπάρξει μια αναχαίτιση αλλά δεν θα είναι τόσο μεγάλη ώστε να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα κορονοϊού. «Στην πραγματικότητα το τρίτο κύμα μπορεί να είναι πιο δύσκολο» τόνισε και σημείωσε πως αν δεν προσέξουμε μπορούμε να δούμε χειρότερους δείκτες σε κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους «επομένως η στάση μας θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πως θα εξελιχθεί εν τέλει ένα τρίτο κύμα».

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκρινε, επίσης, ότι κατά την άποψή του δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο η παράταση του lockdown να φτάσει ακόμη και τις 3 εβδομάδες!

Δείτε τι είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης 

   

Ματίνα Παγώνη: Ξεχάστε Απόκριες και Πάσχα

«Απόκριες και Πάσχα σίγουρα δεν θα κάνουμε όπως τις άλλες χρονιές. Αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε είναι μία άλλη ιστορία!». Με αυτή τη φράση, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα έβαλε ξανά… φρένο σε όσους ονειρεύονται Χριστούγεννα 2020 όπως… πάντα.

«Δεν είναι καλά τα νέα, είχαμε πάλι αρκετούς θανάτους και διασωληνώσεις. Ελπίζουμε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει μία σταδιακή μείωση, χωρίς να περιμένουμε ότι θα πέσουμε οι παράμετροι που αφορούν τους θανάτους και τις διασωληνώσεις. Δεν μπορούν να πέσουν γιατί αναφέρονται σε ασθενείς προ 15μερου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο κόκκινο και πρέπει να σωθεί πάση θυσία. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες στις ΜΕΘ, ήδη άνοιξε και το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και έγινε επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών. Η Αττική δεν έχει φτάσει στο κόκκινο είναι οριακά, το παλεύουμε!

Click4more Ηλίας Μόσιαλος για εμβόλιο Οξφόρδης: Η αποτελεσματικότητά του φτάνει το 90%

Αναφερόμενη στο τρίτο κύμα κορονοϊού και η Ματίνα Παγώνη έκρινε ότι θα πρέπει να το περιμένουμε τον Ιανουάριο. «Εξαρτάται από το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί μέσα στις γιορτές», είπε αλλά πρόσθεσε ότι «από την άλλη αν δεν ανοίξουν και τα μαγαζιά οι πολίτες θα πέσουν σε κατάθλιψη. Στην Ελλάδα δεν το αντέχουμε αυτό».

Η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε επίσης ότι «το εμβόλιο – καλώς εχόντων των πραγμάτων – θα έρθει στη χώρα μας σταδιακά στις αρχές Φλεβάρη. Οπότε μέχρι τις αρχές Ιουλίου θα έχει γίνει το 50-60% των εμβολιασμών».

Νίκος Σύψας: Ξεχάστε άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου

Κατηγορηματικός ήταν ο Νίκος Σύψας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (23.11.2020) στον ΑΝΤ1. Άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου δεν πρόκειται να γίνει, ενώ το ζητούμενο, τόνισε, είναι τα… Χριστούγεννα του 2021!

«Το σενάριο και το σχέδιο που έχουμε είναι ότι υπάρχει ήδη μια επιπέδωση της επιδημίας όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που κρατάει πέντε μέρες, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να δούμε μια έστω και μικρή καθοδική τάση» είπε ο Νίκος Σύψας. Σημείωσε ότι «αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από 1.000 τουλάχιστον ή και 500 ιδανικά θα υπάρξει μια περίοδος μιας ή δύο εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίζει να παράγει διασωληνωμένους και δυστυχώς και θύματα και όταν περάσει και αυτή η περίοδος, θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο μόνος παράγοντας που θα μας οδηγήσει να σκεφτούμε την άρση μέτρων είναι ότι το Σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται πολύ και η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ θα είναι στο 70% ή στο 60%».

Για την άρση του lockdown, ο Νίκος Σύψας είπε ότι «μιλάμε για Δεκέμβριο πια. Πόσο θα πλησιάσουμε τις γιορτές είναι άγνωστο. Είναι οριακά όμως τα νούμερα και οι ημερομηνίες για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό είναι το καλό σενάριο, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει και ένα κακό. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να έρθουν και χειρότερα».

Όσο για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας ο ίδιος είπε πως το «πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας θα συνοδεύεται με νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο. Θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενα lockdown».

Ο Νίκος Σύψας μίλησε και για το εμβόλιο και είπε: «Το εμβόλιο θα έρθει προς τα μέσα Ιανουαρίου αλλά ακόμα και αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε αμέσως θα κάνουμε αντισώματα μετά από ένα μήνα. Για να κάνει ανοσία ένα ικανοποιητικός αριθμός, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, παρά την καλή διάθεση του υπουργείου και των εμπλεκομένων, θα φάμε όλο το 2020-2021. Στόχος είναι να φτάσουμε το Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού για να έχουμε καλά Χριστούγεννα το 2021».

Δείτε τι είπε ο Νίκος Σύψας  

   

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις